Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика отруєнь бджіл. Що необхідно знати?

Дата: 20.03.2024 09:07
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

Останнім часом все більше і більше у ЗМІ з’являються повідомлення про масову загибель бджіл через застосування пестицидів під час вирощування сільськогосподарської продукції на полях. Основною причиною цих явищ є неузгодженість дій пасічників та власників або орендарів земельних ділянок, які застосовують пестициди.

Для того щоб уникнути виникнення негативних наслідків які можуть призвести до загибелі бджіл на території Бердичівського району управління Держпродспоживслужби рекомендує:

  • У відповідності до Закону України «Про бджільництво»,  Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338, власники пасік зобов’язані провести реєстрацію пасіки за місцем проживання фізичної особи або за місцем реєстрації юридичної особи у місцевих державних адміністраціях (РВА) або у сільських, селищних, міських радах, об’єднаних територіальних громадах в рік заснування пасіки;
  • Звернутися до Бердичівського відділу Житомирської обласної державної лікарні ветеринарної медицини, для обстеження пасіки фахівцями ветеринарної медицини з метою отримання ветеринарно-санітарного паспорту пасіки. Фахівцями проводиться відбір патологічного матеріалу з пасіки. У разі підтвердження відсутності у бджіл інфекційних та паразитарних хвороб та наявності відповідних умов для розміщення пасіки видається  ветеринарно-санітарний паспорт пасіки у який щорічно вносяться данні щодо її благополуччя.
  • З метою недопущення конфліктних ситуацій та налагодження плідної роботи з аграріями, у випадку розміщення пасіки на земельних ділянках сільгоспвиробника, пасічник повинен  звернутись до нього із письмовою заявою. Потім рекомендовано проінформувати органи місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби та екологічної інспекції про місце та період розташування пасіки.
  • Якщо пасічник здійснює кочівлю бджіл, рекомендовано письмово проінформувати органи місцевого самоврядування і агровиробника про плануєме місце та період кочівлі пасіки.
  • Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір та запилення здійснюється на підставі довідки або ветеринарного свідоцтва на перевезення бджолосімей, які видаються Бердичівським відділом Житомирської обласної державної лікарні ветеринарної медицини.
  • При виявленні фактів масової загибелі бджіл власник пасіки має повідомити про це керівництво сільської ради, територіальний орган Держпродспоживслужби, департамент агропромислового розвитку ОДА, керівництво агрофірми, яка обробляла поля в радіусі до 10 км від місця розташування пасіки.

Фахівці Бердичівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області щиро переконані що при виконанні озвучених рекомендацій пасічники будуть мати здорові бджолосім’ї та багаті медозбори, смачний та запашний мед на радість людям.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь