Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про затвердження Програми «Репродуктивне здоров’я жіночого населення через імунопрофілактику раку шийки матки на 2024-2026 роки»

Дата: 15.12.2023 11:58
Кількість переглядів: 74

РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

 

Тридцять дев'ята сесія                  с. Райгородок                            VIIІ скликання

 

від 12.12.2023 року                                                                                      № 978

 

Про затвердження Програми

«Репродуктивне здоров’я жіночого

населення через імунопрофілактику

раку шийки матки на 2024-2026  роки»

 

Заслухавши та обговоривши інформацію директора комунального некомерційного підприємства «Райгородоцький центр первинної медико-санітарної допомоги» Бердичівського району Житомирської області Оксани ПАЛІЙ, з метою запровадження в життя сучасної стратегії покращення репродуктивного здоров’я жіночого населення громади, як важливої складової загального здоров’я, позитивного впливу на демографічну ситуацію, забезпечення заходів щодо профілактики та ранньої діагностики раку шийки матки, керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішенням Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я від 7 грудня 2016 року № 04-25/04-53 «Про Рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров'я», розглянувши подання адміністрації КНП «Райгородоцький ЦПМСД» Бердичівського району Житомирської області, враховуючи висновки постійних комісій, виступи депутатів, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

    1. Затвердити програму „Репродуктивне здоров’я жіночого населення через імунопрофілактику раку шийки матки на 2024-2026 роки» (далі – Програма), що додається.
    2. Рекомендувати КНП «Райгородоцький ЦПМСД» Бердичівського району Житомирської області реалізувати Програму у медичних закладах громади.
    3. Координацію роботи з виконання цього рішення покласти на директора КНП «Райгородоцький ЦПМСД» Бердичівського району Житомирської області та інформувати сільську раду про стан виконання Програми щорічно до 2026 року включно.
    4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію сільської ради з гуманітарних питань, регламенту, депутатської етики, законності та правопорядку

 

Сільський голова                                                                  Максим САМЧИК

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                    рішення

                                                                    Райгородоцької сільської  ради

                                                                    від 12.12.2023р. № 978

 

 

 

 

 

 

 

Програма

 


 «Репродуктивне здоров’я жіночого населення


через профілактику раку шийки матки»


 на 2024-2026 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ І.

 

Загальна характеристика Програми

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

 

Сільська рада

 

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми.

Рішення Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я від 7 грудня 2016 року № 04-25/04-53 «Про Рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров'я», Розпорядження голови

3.

Розробник Програми

КНП «Райгородоцький ЦПМСД» Бердичівського району Житомирської області

4.

Відповідальний виконавець

Програми

КНП «Райгородоцький ЦПМСД» Бердичівського району Житомирської області

5.

Учасники Програми

КНП «Райгородоцький ЦПМСД» Бердичівського району Житомирської області

6.

Термін реалізації Програми

 

2024-2026 роки

7.

Етапи виконання Програми

IІІ етап 2024-2026 рік

 

8.

Перелік місцевих бюджетів,

які беруть участь у

виконанні Програми.

 

місцевий

 

Розділ ІІ

 

Визначення проблеми, аналіз причин виникнення проблеми та обґрунтування необхідності її розв’язання шляхом розроблення і виконання Програми

 

Людина, її життя та здоров'я є найвищими соціальними цінностями держави, визначеними Конституцією України. Майбутнє держави зумовлюється комплексом політичних, економічних, соціальних факторів, що впливають на демографічну ситуацію в країні, стан здоров'я населення. Аналіз кількісних та якісних характеристик населення за останні 10-15 років свідчить про те, що громада, як і вся Україна, перебуває у стані глибокої демографічної кризи, яка характеризується депопуляцією, старінням населення та зменшенням середньої тривалості життя. Це негативно впливає на розвиток продуктивних сил, рівень добробуту населення, загальну економічну ситуацію в державі.

Особливе занепокоєння викликає стан репродуктивного здоров'я жіночого населення, яке є невід'ємною складовою загального здоров'я нації в цілому і має стратегічне значення для забезпечення сталого розвитку суспільства.

У країнах Європейського союзу рак шийки матки займає друге місце за розповсюдженістю після раку молочної залози серед жінок 15-44 років. У Європі кожен рік реєструється близько 33 000 нових випадків раку шийки матки.

В Україні рак шийки матки є одним з поширених онкологічних захворювань серед жінок працездатного віку. Причиною раку шийки матки є вірус папіломи людини (ВПЛ), інфекція, що передається статевим шляхом.

Рак шийки матки є захворюванням, яке можна попередити. Профілактика раку шийки матки передбачає профілактичну вакцинацію проти раку шийки матки, обмеження числа сексуальних партнерів, раннє виявлення та лікування фонових захворювань і статевих інфекцій.

Всесвітня організація охорони здоров’я пропонує комплексний підхід до попередження та контролю раку шийки матки, а саме:

- запровадження і розширення масштабів вакцинації проти ВПЛ;

 - впровадження і розширення охоплення скринінгом та лікування передракових уражень;

 - швидкий менеджмент інвазивних форм раку шийки матки;

 - моніторинг із використанням стандартних показників та інструментів для подолання раку шийки матки.

З метою попередження захворюваності на рак шийки матки у 74 країнах світу впроваджена вакцинація проти раку шийки матки та внесена до Календаря вакцинації. В 19 країнах Європейського союзу із 29 (включаючи Ісландію та Норвегію) впроваджено вакцинацію дівчаток віком 9-15 років, а в 10 країнах Європейського союзу є можливість проведення додаткової вакцинації жінкам до 26 років.

В Україні згідно Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 16.09.2011 №595 “Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів” вакцинація проти раку шийки матки внесена в розділ рекомендованих вакцин.

Враховуючи міжнародний досвід та рекомендації ВООЗ, особливу увагу необхідно приділити створенню програм первинної профілактики – вакцинації проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) для дівчаток у віці 9-15 років, проводити інформаційно-просвітницьку діяльність щодо профілактики онкопатології та забезпечити якісну діагностику та лікування через впровадження ефективного управління та сучасних технологій. Дієві скринінгові заходи необхідно інтегрувати в систему надання первинної медико-санітарної допомоги.

Дівчаткам підліткам (9-15 років), які не вступили у статеве життя, показано проведення профілактичної вакцинації проти папіломавірусу людини (ВПЛ) препаратами Церварікс або Гардасил, перш ніж вони стали сексуально активними. Вакцинація проводиться шляхом введення вакцини відповідно до затвердженої схеми.

Жінкам віком від 18 до 60 років необхідне проходження гінеколога не рідше 1 разу на рік, а пацієнткам з груп ризику не рідше 1 разу на півроку з проведення розширеної кольпоскопії з прицільною біопсією і цитологічного обстеження (цитологічний скринінг) – масове обстеження жінок за допомогою мазків із зони трансформації шийки матки.

 

Розділ ІІІ. Мета Програми

 

Затвердження Програми зумовлене необхідністю поліпшення стану здоров’я жіночого населення, що є невід’ємною складовою загального здоров’я нації в цілому і має стратегічне значення для забезпечення сталого розвитку суспільства.

Основною метою Програми є зміцнення репродуктивного здоров’я жіночого населення району, як важливої складової загального здоров’я, вплив на демографічну ситуацію, реалізація стратегії популяційних скринінгових заходів з профілактики та ранньої діагностики раку шийки матки.

Програма дасть змогу подолати нерівність у доступі до інформації та якісних послуг у сфері репродуктивного та статевого здоров’я на всіх етапах життя жіночого населення та забезпечить право кожної жінки мати найвищий досяжний рівень здоров’я.

 

Розділ ІV. Завдання Програми

 

Основні завдання Програми:

- формування регіональної політики щодо збереження репродуктивного здоров'я жіночого населення, профілактики та раннього виявлення раку шийки матки;

 - збереження репродуктивного здоров'я жіночого населення в громаді;

 - забезпечення ефективного управління з питань реалізації Програми.

 

Розділ V. Заходи Програми

 

1. Формування політики щодо збереження репродуктивного здоров'я жіночого населення:

1) Координація діяльності та співробітництво сільської ради, КНП «Райгородоцький ЦПМСД» Бердичівського району Житомирської області, міжнародних і громадських організацій щодо поліпшення здоров’я жіночого населення, збереження їх репродуктивного здоров'я та поліпшення профілактики, діагностики раку шийки матки.

Сільська рада, КНП «Райгородоцький ЦПМСД» Бердичівського району Житомирської області, міжнародні і громадські організації, 2024-2026 роки

2) Розроблення, видання та впровадження інформаційно-методичних матеріалів для дівчаток, учнівської молоді з питань збереження репродуктивного здоров'я, профілактики раку шийки матки, інфекцій, що передаються статевим шляхом, TORCH-інфекції та ВІЛ-інфекції (листівки, буклети, плакати тощо).

Сільська рада, КНП «Райгородоцький ЦПМСД»
 Бердичівського району Житомирської області,
міжнародні і громадські організації, 2024-2026 роки

3) Розроблення та впровадження основних напрямів просвітницької діяльності для дівчаток, підлітків, молодих жінок з питань здорового способу життя та попередження раку шийки матки: книги, радіо/телепередачі, інтернет-сайти, соціальна реклама, скриньки запитань-відповідей у медичних та навчальних закладах.

Сільська рада, КНП «Райгородоцький ЦПМСД»
 Бердичівського району Житомирської області,
міжнародні і громадські організації, 2024-2026 роки

2. Збереження репродуктивного здоров'я жіночого населення

1) Переоснащення та укомплектування сучасним медичним обладнанням оглядових кабінетів.

Сільська рада, КНП «Райгородоцький ЦПМСД»
 Бердичівського району Житомирської області,
міжнародні і громадські організації, 2024-2026 роки

2) Упровадження протоколів із профілактики та раннього виявлення раку шийки матки.

КНП «Райгородоцький ЦПМСД»
 Бердичівського району Житомирської області

3) Розроблення, видання та розповсюдження інформаційно-методичних матеріалів з питань реалізації заходів щодо профілактичної вакцинації дівчаток у віковій категорії
9-15 років з метою зменшення захворювань на рак шийки матки (листівки, буклети, плакати тощо).

Сільська рада, КНП «Райгородоцький ЦПМСД»
 Бердичівського району Житомирської області,
міжнародні і громадські організації, 2024-2026 роки

4) Покращити якість та організацію цитологічного скринінгу для своєчасного виявлення на ранніх стадіях раку шийки матки.

КНП «Райгородоцький ЦПМСД»
 Бердичівського району Житомирської області

5) Організація тренінгів та конференцій з метою підготовки лікарів ЗП-СЛ, молодших фахівців з медичною освітою з питань репродуктивного здоров’я, профілактики та ранньої діагностики раку шийки матки.

КНП «Райгородоцький ЦПМСД»
 Бердичівського району Житомирської області

6) Забезпечити безперервність медичної допомоги в галузі репродуктивного здоров’я через чіткий механізм скерування пацієнток у заклади охорони здоров’я вищого рівня та супроводом медичної інформації з забезпеченням умов конфіденційності.

КНП «Райгородоцький ЦПМСД»
 Бердичівського району Житомирської області

 

Розділ VІ. Цільові групи

 

Дівчатка віком 9-15 років;

 

Розділ VІІ. Шляхи та пріоритетні напрями реалізації Програми

 

Для досягнення мети Програми визначені такі пріоритетні напрями реалізації:

У соціально-економічній сфері:

- забезпечення медико-соціальної підтримки жіночого населення;

 - охорона здоров’я соціально незахищених груп серед жіночого населення.

У освітній сфері:

- реалізація стратегій, спрямованих на пропаганду формування здорового способу життя серед жіночого населення та інформування жіночого населення з питань відповідального ставлення до охорони особистого здоров’я;

 - проведення освітніх та просвітницьких заходів з питань охорони здоров’я, які пропагують зміцнення репродуктивного здоров’я жіночого населення та профілактику онкологічних захворювань, в першу чергу раку шийки матки.

У медичній сфері:

- забезпечення посилення профілактичної спрямованості медичних послуг з репродуктивного здоров’я, профілактики та раннього виявлення раку шийки матки;

 - упровадження стратегії орієнтованої на надання медичних послуг з репродуктивного здоров’я лікарями загальної практики сімейної медицини;

 - забезпечення якості та доступності медичної допомоги у сфері репродуктивного здоров’я жіночого населення;

 - забезпечення поліпшення медичних послуг сільському жіночому населенню;

 - розробка та впровадження новітніх технологій і практик у сфері репродуктивного здоров'я на основі науково доказової медицини;

 - поліпшення матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров'я;

 - забезпечення жіночого населення вакцинами проти вірусу папіломи людини.

 

У кадровій сфері:

- упровадження системи безперервної після дипломної освіти лікарів загальної практики - сімейних лікарів, педіатрів (тренінги, наукові конференції та практичні заняття) з проблем репродуктивного здоров’я жіночого населення;

 - підвищення рівня професійної підготовки медичних сестер загальної практики – сімейної медицини, які надають медичну допомогу у сфері репродуктивного здоров’я.

У сфері співробітництва та координації:

 - розробка і впровадження дієвих механізмів управління й координації міжсекторних (державного, приватного, громадського секторів) зусиль з метою ефективної реалізації Програми.

Розділ VІІІ. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Фінансування заходів щодо виконання Програми здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету Райгородоцької територіальної громади із залученням інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

 

Потрібно двократний курс вакцинації на одну особу.

 

 

 

Ресурсне забезпечення

Програми боротьби з онкологічними

захворюваннями на 2024 - 2026 роки

 

Прогнозований обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми

Етапи виконання Програми

Усього видатків на виконання Програми,

тис. грн.

2024

2025

2026

Придбання вакцини проти папіломавірусу людини для дівчаток віком 9-15 років

В межах фінансових можливостей

В межах фінансових можливостей

         

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь