Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про затвердження звіту про роботу Служби у справах дітей  Райгородоцької сільської ради щодо соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності на території Райгородоцької громади за 2022 рік

Дата: 22.03.2023 09:55
Кількість переглядів: 141

УКРАЇНА

   РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА    

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ  

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

від 16.03.2023 року                       с.Райгородок                                      № 24

 

Про затвердження звіту

про роботу Служби у справах дітей

 Райгородоцької сільської ради

щодо соціального захисту дітей,

запобігання дитячій бездоглядності

та безпритульності на території

Райгородоцької громади за 2022 рік

 

            Відповідно до ст. 11, ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», ст. 11, ст. 12 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866, виконавчий комітет Райгородоцької сільської ради

 

ВИРІШИВ:

 

1.Затвердити звіт про роботу служби у справах дітей Райгородоцької сільської ради щодо соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності на території Райгородоцької громади за 2022 рік (додаток 1).

2.Визнати роботу служби у справах дітей Райгородоцької сільської ради за 2022 рік задовільною.

3.Службі у справах дітей Райгородоцької сільської ради продовжувати роботу щодо реалізації на території сільської ради державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень.

4.Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника сільського голови Олега КОРІНЕНКА.

 

 

Сільський голова                                                     Максим САМЧИК

Додаток 1

до рішення виконавчого комітету

сільської ради від 16.03.2023р. № 24

 

ЗВІТ

 

З січня 2021 року у сільській раді функціонує Служба у справах дітей (далі Служба) діяльність якої спрямована на реалізацію на території сільської ради державної політики з питань соціального захисту прав дітей, запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності.

         Станом на 31 грудня 2022 року на первинному обліку Служби перебуває 32 дитини з яких 10 дітей-сиріт, 22 – позбавлені батьківського піклування.

З них: під опікою - 25;
у ДБСТ, ПС – 6 дітей, в державних закладах на повному державному утриманні – 1 дитина.

         З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну значна увага приділяється ВПО, а особливо статусним дітям. У 2022 році Службою під опіку взято двох внутрішньо переміщених діток, які залишилися без батьківського піклування і прибули до нас із гарячих точок сходу України, а саме міст Маріуполь і Лисичанськ, крім того тікаючи від війни, на територію громади зі сходу України прибуло ще дві сім’ї з 2 дітьми, які під опікою.

         Служба систематично співпрацює з  опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями в яких виховуються  діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Працівники Служби відвідують їх родини, запрошують на співбесіду, надають консультативну допомогу з тих чи інших питань.

         Опікуни, піклувальники разом із Службою беруть участь в проектах, заходах, конкурсах. Так опікун Леся Гаврилюк стала переможцем Проекту  «Городина для великої родини» та отримала насіння для посіву.

         Служба у справах дітей брала участь у обласному конкурсі на кращу історію про опікуна громади, який взяв під опіку діток із східних регіонів України. Була викладена історія про двох опікунів з Андріяшівки Бондарчук Зою та Лесю Гаврилюк. Історія про  одного з переможців конкурсу, а саме Лесю Гаврилюк була розміщена а сайті Служби у справах дітей Житомирської ОДА

Для діток, які під опікою на рівні громади та області організовуються заходи. Так на базі Церкви ЄХБ, що у с. В.П’ятигірка проведено захід з нагоди Дня Святого Миколая. Діти з статусних сімей та сімей, які потрапили в складні життєві обставини брали участь у  обласних заходах з нагоди Дня захисту дітей та Новорічно-різдв'яних свят.

             Рішенням виконавчого комітету сільської ради створена комісія з питань захисту прав дитини, роботу якої забезпечує служба у справах дітей. Протягом 2022 року було проведено 13 засідань комісії, розглянуто 48 питань. В основному це питання: про стан утримання навчання та виховання дітей позбавлених батьківського піклування, про стан справ у сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах, надання статусу, встановлення опіки, піклування, затвердження висновків про доцільність позбавлення батьківських прав тощо.

    Працівники Служби співпрацюють з КУ  «Інклюзивно-ресурсний  центр», керівник центру входить до складу комісії з питань захисту прав дитини.  Так Центром спільно з Службою здійснюються спільні виїзди для проведення обстежень  дітей громади. Фахівцями Центру надається психологічна підтримка дітям з вразливих груп населення, за зверненням батьків готується комплексна оцінка потреб дитини.  

У закладах інституційного догляду перебуває 7 дітей з громади:

6 дітей, за заявою батьків;

1 дитина  позбавлена батьківського піклування на повному державному забезпеченні.

Служба сприяє втіленню пріоритетних завдань державної політики у сфері забезпечення житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Із загальної кількості дітей зазначеної категорії:

  • На квартирному обліку перебуває  2  дітей, які досягли 16 років в яких немає житла або площа житла значно менша встановлених норм;
  • 12 осіб з числа дітей (віком від 18 і більше років).

Разом з тим, можливості місцевого бюджетів є досить обмеженими  у зв’язку з чим є необхідність виділення державної субвенції на житло. За результатами розподілу та враховуючи складний воєнний для нашої країни час для Райгородоцької громади державної субвенції на житло не надходило. 

         Якщо говорити про проблему бездоглядності, то основною «групою ризику» є діти із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах (СЖО), де батьки, ухиляються від виконання своїх обов’язків. Здебільшого це багатодітні, неповні, малозабезпечені  родини, з низьким батьківським потенціалом, де батьки не працевлаштовані, зловживають спиртними напоями.

         Станом на 31 грудня  2022 року на обліку перебувало 22 дитини з 9 сімей, які потрапили в складні життєві обставини.

         З метою захисту прав дітей зазначеної категорії, Службою здійснюються обстеження умов проживання, утримання та виховання дітей. Обстеження проходить разом із представниками старостатів,        ювенальної превенції Бердичівського відділу поліції ГУНП, поліцейських офіцерів громади, представниками освітянських та медичних закладів громади, які добре знають дітей,  в яких родинах вони виховуються, і на чому слід зосередити увагу у тому чи іншому питанні.  Адже ефективність та результативність заходів, спрямованих на запобігання соціальному сирітству, подолання дитячої бездоглядності та безпритульності, залежить від злагодженості в роботі усіх фахівців до функціональних обов’язків яких входить робота щодо захисту прав та законних інтересів дітей. З батьками проводяться профілактичні бесіди щодо відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, недопустимості скоєння насильства в сім’ї.

         У разі, коли проведена робота не дає позитивних результатів, Служба запрошує батьків на засідання комісії з питань захисту прав дитини де розглядається питання про стан справ у сім’ї щодо виконання батьківських обов’язків по відношенню до малолітніх  дітей у їх присутності або  порушується клопотання перед органами внутрішніх справ про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за ст.184 КпАП. За звітний період Службою було направлено 5 таких клопотань.

           У випадках, коли батьки свідомо злісно ухиляються від виконання батьківських обов’язків, орган опіки та піклування звертається з позовом до суду про розгляд  питання щодо позбавлення їх батьківських прав.

         Так, у 2022 році службою  у справах дітей було направлено до Бердичівського міськрайонного суду 2 позовні заяви: одна -  щодо позбавлення батьківських прав на 2 батьків відносно 3 неповнолітніх дітей; друга - про відібрання 3 дітей від 2 батьків без позбавлення батьківських прав. Перший позов залишено без розгляду так як батьки виправились, пройшли курс лікування від алкогольної залежності і на даний момент ведуть здоровий спосіб життя та старанно доглядають дітей. Щодо другого позову, то трьох дітей відібрано від батьків і влаштовано в сімейні форми виховання.

         Загалом, протягом звітного періоду Службою  взято участь у 6 судових засіданнях щодо захисту прав та законних інтересів дітей.

         В рамках реалізації Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» служба у справах дітей вживає заходів щодо виявлення дітей, які жебракують та тривалий час проводять на вулиці без нагляду дорослих. Відповідно до затвердженого графіку службою у справах дітей проведено протягом 2022 року, спільно з фаховими спеціалістами сільської ради, поліцейськими офіцерами громади, 5 профілактичних рейдів «Діти вулиці, вокзал», 2 рейди «Урок» в ході яких перевірені місця найбільшої концентрації дітей, а також встановлено причини не охоплення дітей навчанням у школі,  проведено відповідну профілактичну роботу з підлітками та їх батьками.

      Одним із важливих напрямів роботи служби у справах дітей  є профілактика негативних явищ в підлітковому середовищі.

За звітний період значна увага приділялась профілактичній роботі, яка спрямована на запобігання правопорушенням та бездоглядності серед дітей, а  також профілактику  алкоголізму, наркоманії та інших негативних явищ в дитячому середовищі.

Так протягом  2022 року у  закладах загальної середньої освіти проведено профілактичні бесіди на теми: «16 днів проти насильства», «Сім’я і школа: дитинство без жорстокості та насилля».

Знаковим показником у громаді є відсутність  злочинів, вчинених неповнолітніми за даний період.

 

         З початку російської агресії в Україні Службою, організовано постачання гуманітарної допомоги з німецького селища Ворінгена, що знаходиться на землях Баварії. З березня 2022 року більше 20 тон гуманітарної допомоги надійшло для вразливих груп населення Райгородоцької громади: це продукти харчування, засоби гігієни, дитяче харчування, канцелярське приладдя, медикаменти та інвалідні візочки тощо.

         Заходи в освітянських закладах громади дуже часто проходять з врученням призів та подарунків у вигляді солодощів, канцтоварів, засобів гігієни від німецьких меценатів.

         Крім того гуманітарна допомога з Німеччини направлялася бійцям в гарячі точки України двічі до  Київського військового шпиталю, жителі регіонів України, які найбільше постраждали від російської агресії в Макарівський та Бучанський райони Київської області, Ходорківську психо-неврологічну лікарню,  що у Житомирському районі, яка прихистила хворих зі сходу України, Бердичівську ЦРЛ, Центр ПМСД Райгородоцької сільської ради тощо.

         Служба широко висвітлює інформацію про виділення гуманітарної допомоги на сайті сільської ради та сторінці FB.

         Налагоджена тісна співпраця  з благодійними організаціями та фондами, які надають всебічну допомогу кризовим сім’ям та сім’ям де діти під опікою.

            Так БФ «Зростай в родині», що у м. Радомишль, щомісячно допомагає 10 сім’ям з Райгородоцької громади, де опікуни, люди  поважного віку, забезпечуючи їх продуктовими пайками, канцелярськими товарами, засобами особистої гігієни тощо, БФ «Пресвятої Богородиці» надав грошову допомогу спрямовану на проведення аналізів дитині з сім’ї СЖО необхідних для встановлення групи інвалідності, допомагає і у виділенні благодійної допомоги церква ЄХБ «Відродження», що у с. В.П’ятигірка, а БФ «Шведський центр допомоги» для Райгородоцького ЦПМСД надав вироби медичного призначення.

Основна мета подолання сирітства є створення та поширення форм сімейного виховання  дітей-сиріт  та   дітей,   позбавлених батьківського піклування.

Службою проводиться роз’яснювальна та консультативна робота щодо створення та функціонування на території громади патронатних сімей, з метою тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин. Постійно проводиться інформаційно-просвітницька кампанія щодо усиновлення, створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

З нагоди Дня Усиновлення на базі Церкви ЄХБ, що у с. В.П’ятигірка проведено захід за участі Служби на якому ділилися досвідом щодо виховання дітей опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі з Бердичівського району  та інших регіонів України.

Матеріали щодо розвитку сімейних форм виховання  розміщуються на  офіційному веб-сайті сільської ради. Службою  також розроблено та розповсюджено буклети з даної тематики.

                                              


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь