Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бердичівська поліція застерігає: щоб не стати жертвою шахраїв, перевіряйте отриману інформацію

Дата: 11.08.2022 15:49
Кількість переглядів: 317

Фото без опису

Т.в.о. начальника Бердичівського районного відділу поліції Сергій Рудницький розповів про найпоширеніші схеми шахрайства та правила, які допоможуть розпізнати аферистів й уберегтися від наслідків протиправних дій.

 

Схема «Отримання соціальної виплати»

До Бердичівського райвідділу поліції із повідомленням про ошуканство звернулась 43-річна місцева жителька. Жінка розповіла, що декілька днів тому в одному із телефонних чат-ботів нібито урядового каналу побачила пропозицію для оформлення громадянам України соціальної виплати від держави.

 

Для оформлення слід було керуватися алгоритмом чат-бота. Відтак, перейшовши за посиланням, жінка підтвердила вхід у мобільний застосунок свого банку. Через деякий час заявниця виявила списання понад 40 тисяч гривень з власного рахунку.

 

Якщо ви побачили подібне повідомлення, перед тим, як натиснути на посилання, запропоноване через смс, чат-боти або у месенджер-каналах, перевірте достовірність інформації в офіційних джерелах: на урядових сайтах, за телефонами «гарячих_ліній» або у банківських установах;

 

- не встановлюйте невідомих або підозрілих додатків чи застосунків на мобільні телефони чи комп’ютери;

- подбайте про офіційні антивірусні програми для техніки та надійні паролі до вже встановлених застосунків.

 

Схема «Банківські працівники»

Жителю Бердичева на мобільний зателефонував невідомий, який представився працівником служби безпеки фінансової установи та повідомив про необхідність підтвердження банківської операції. Заявник виконав вказівки співрозмовника, а за деякий час помітив списання 50 тисяч гривень з власного рахунку.

Запам’ятайте, що працівники банківських установ ніколи не запитають паролі доступу до карток або електронного кабінету. У разі, якщо виникли підозри, що хтось отримав незаконний доступ до вашого рахунку, – самі зателефонуйте до банківської установи за номерами, указаними у вашому договорі на обслуговування або на пластиковій картці;

- у телефонних розмовах з незнайомцями пам’ятайте, що назватися можна будь-ким, однак, поки ви не отримаєте реальне підтвердження того, з ким ви насправді розмовляєте, не варто виконувати дії чи прохання, що можуть вам зашкодити (переказувати кошти, надавати особисту інформацію чи дозволяти проводити якісь інші дії з фінансами тощо).

 

Схема «купівля-продаж товарів на інтернет майданчиках»

Такий вид шахрайства, зазвичай, полягає в тому, що для купівлі товару потрібно перерахувати завдаток, який вказує продавець. Аби швидше отримати бажане замовлення, потерпілі перераховують кошти, а згодом розуміють, що їх ошукали.

У таких випадках здійснюйте покупки лише через перевірені вебсайти, завжди ознайомлюйтесь з відгуками про них та користуйтеся послугою післяоплати, а також будьте обережними із підозрілими посиланнями.

 

Схема «Ваш родич у біді»

Як правило, незнаймці телефонують та розповідають про те, що близька людина абонента затримана поліцією за правопорушення. Можуть називатися різні причини: скоїв ДТП, побив людину, виявили наркотики тощо. Для вирішення питання звільнення від відповідальності нібито потрібні гроші.

У стані сильного хвилювання більшість ладні віддати останнє, щоб врятувати рідну людину, і лише згодом дізнаються, що ніяких неприємностей взагалі не було.

Якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним, та перевірити отриману інформацію. Якщо телефон родича вимкнений, наберіть «102» та перевірте, чи є насправді проблеми з законом у ваших рідних.

 

Окрім того, правоохоронці нагадують: якщо ви намагаєтеся виручити своїх близьких за допомогою хабара, то самі стаєте винними у злочині, передбаченому ст. 369 (Пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

Шановні громадяни, якщо ж ви постраждали від дій шахраїв – звертайтеся до територіального відділу поліції із заявою або телефонуйте за номером «102», наголосив т.в.о. начальника Бердичівського районного відділу поліції Сергій Рудницький.

 

Бердичівський районний відділ поліції


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь