Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Експерти порахували індекс фінансової спроможності шкільної освітньої мережі громад на 2021 рік

Дата: 05.02.2021 12:11
Кількість переглядів: 614

Фото без опису

Експерт з питань освіти Програми "U-LEAD з Європою" Сергій Дятленко представив Індекс фінансової спроможності шкільної освітньої мережі територіальних громад на 2021 рік, що показує, наскільки реальна мережа громад відповідає моделі, фінансування якої забезпечує держава цього року. Оскільки вже вся територія України складається з територіальних громад, то розроблений Індекс стане актуальним для кожної школи та громади.

Якщо не брати до уваги, що в окрему групу були виділені громади з населенням більше 40 тис., то головною зміною оновленої формули стало застосування так званих буферів. Тобто усім, в кого різниця між фактичною наповнюваністю класів (далі – ФНК) і РНК була більше/менше 2-х, підняли/опустили попередньо розраховане РНК  на 80% від різниці, округлюючи до 0,5 чи 1.

За нових обставин, визначених особливостями формули, відносна відповідність фактичної (реальної) наповнюваності класів розрахунковій має забезпечувати достатнє фінансування оплати праці з нарахуваннями педагогічних працівників у закладах загальної середньої освіти (помаранчева зона).

Якщо ФНК перевищує РНК (зелена зона), то освітня система громади отримає можливості виплати надбавок та матеріального заохочення педагогічним працівникам. Окрім того, з’являються вільні кошти, які громада за результатами фінансового року зможе використати для модернізації та оновлення закладів освіти. Хоча таких коштів тепер буде не багато.

Недостатність освітньої субвенції для оплати праці виникає у випадку, коли фактична наповнюваність класів є значно нижчою за розрахункову (червона зона). У таких випадках органи місцевого самоврядування мають з власних надходжень місцевих бюджетів додавати кошти на оплату праці педагогічних працівників, замість того, щоб інвестувати їх у розвиток громади.

Розрахований Індекс показує місцевому самоврядуванню резерви для ефективного використання фінансових ресурсів та підвищення якості надання освітніх послуг в галузі загальної середньої освіти. Зокрема, в таблиці подано окремо ФНК для початкової школи, базової та старшої. Виглядало б логічно, якби цей показник зростав, однак у більшості громад все навпаки, що свідчить про надлишкову кількість класів старшої школи.

Особливу увагу на питання модернізації освітньої мережі мають звернути територіальні громади, які потрапили до червоної зони.

 Індекс фінансової спроможності шкільної освітньої мережі на 2021 рік по Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь