Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В рамках флешмобу «Ми пам’ятаємо».

Дата: 06.05.2020 15:48
Кількість переглядів: 443

Фото без опису


Минають роки, відлітаючи у вічність… Все далі і далі відходять від нас грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам'ять про тих, хто ціною власного життя захистив нашу країну від гітлерівської агресії. «Ніхто не забутий, і ніщо не забуте!..»
Щороку 8 травня ми відзначаємо День пам’яті та примирення, а 9 травня - День перемоги. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945рр. Не щезне в пам’яті людській, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога. Не можна забути тих, хто віддав своє життя заради щастя інших. Пам'ять. Це не просто частина історії. Пам'ять – це наша совість, біль, наша гордість.
В жахіття війни було втягнуто 67 держав, 80% населення земної кулі. Друга Світова тривала довгих 6 років. Вона пронеслася над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопила простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн. осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто пропав безвісти. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні.
Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і навіть вбивати інших українців. Поруч із тим, слід наголосити на внеску саме українців у розгром нацизму і згадати як про солдат Радянської армії (понад 6 млн. чол.) та вояків УПА (понад 100 тис.), так і про тих українців і вихідців з України, які перебували у військових з’єднаннях інших держав: Польщі, США, Канади, Франції. З різних причин українці воювали і по інший бік: у військах Німеччини, Румунії, Угорщини, Словаччини, Хорватії.
Смерчем пройшла Друга світова війна у Райгородку. 12 липня 1941 року село було захоплене нацистськими окупантами, які насильно вивезли до Німеччини майже 150 юнаків та дівчат, більшу частину села спалили, а велику кількість місцевих жителів, в першу чергу євреїв, розстріляли (майже 100 єврейських сімей). 6 січня 1944 року село Райгородок було звільнене військами 38 армії під командуванням двічі Героя Радянського Союзу генерал- полковника К.С.Москаленка. 245 жителів села брали участь у боротьбі проти нацистських загарбників і всі вони відзначені урядовими нагородами. 159 чоловік загинуло у боях за Батьківщину. В 1967 році воїнам, які віддали своє життя під час визволення села в роки Другої світової війни, споруджено пам’ятник. Випускнику середньої школи В.К.Олійнику за проявлену хоробрість у битві під Ковелем присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно). В1971р. біля школи йому споруджено пам'ятник .
Сьогодні з великою вдячністю і любов'ю згадуємо вас, солдатські вдови і матері. Паморозь лягла на ваші скроні, роки поорали зморшки на ваших обличчях, але серця залишилися молоди¬ми і свято бережуть пам'ять про останні хвилини перед розлукою. Рани війни озиваються в серцях дітей та онуків, дружин та матерів загиблих. Рани війни болять у нас всіх і досі. Ми низько схиляємо голови перед вами, матері наші, солдатські вдови. Бо ви були для дітей і за батька, і за матір. У селі Райгородок проживає вдова Колодійчук Фелікса Михайлівна.
На території села Райгородок знаходиться Братська могила радянських воїнів, у якій поховано 150 воїнів різних національностей, а також могила радянського солдата. Під час визволення с. Лемешів загинуло 86 бійців, яких поховано у Братській могилі радянських воїнів та у 1961 році встановлено пам’ятник воїнам-односельчанам. У селі Мартинівка знаходиться Братська могила радянських воїнів та пам’ятний знак воїнам-односельчанам.
З березня 2014 року наша країна знаходиться в стані неоголошеної війни. Багато страждань випало на долю нашого народу за цей час, але він проявив свій незламний дух. Сьогодні на Сході України йдуть військові дії, точаться криваві бої. Там вирішується доля і майбутнє України. Весь народ нашої держави об’єднався нині проти російського агресора. Сили ООС протистоять терористам. На полі битви – наші захисники, наші воїни, наша гордість.
Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об'єднані нації. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими. Вона — запорука неминучості нашої перемоги сьогодні.

Україно, молюся за тебе,
Як за матір гріховно-святу,
За блакить твого вічного неба
І за ниву твою золоту.

Україно, молюся за славу,
За твою непокору століть,
За столицю твою златоглаву,
Що по груди в тополях стоїть.

Україно, молюся за мову,
За божественну мову твою,
І за вроду твою калинову,
Від якої добрішим стаю.

Україно, молюся за пам'ять
Убієнних за волю синів
І за тих, що у душах запалять
Пломінь правди, щоб край заяснів.

Україно, лише в милосерді
Час єднання синів настає.
То нічого, що ми не безсмертні,
За безсмертя молюся твоє.

Отче наш, у Твоїм часоплині
Все минає - ридай, не ридай.
Прости, Боже, гріхи Україні
І надалі грішити не дай.
Тетяна Максимець, бібліотекар Райгородоцької с/бібліотеки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь