Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» Райгородоцька ОТГ налагоджує співпрацю із бізнесом

Дата: 11.09.2019 16:10
Кількість переглядів: 256

Фото без описуЖитомирський ЦРМС

Райгородоцька сільська рада одна із 20 ОТГ в Україні, що стала учасником проєкту Програми «U-LEAD з Європою»  «Підтримка ОТГ в залученні бізнесу». Ініціатива стала практичним продовженням Пакетів Тематичної Підтримки для розвитку спроможностей ОТГ «Успішна громада: крок за кроком», зокрема напряму «Економічний розвиток».

10 вересня Георгій Федорук, радник з регіонального розвитку Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» разом із Сергієм Денегою, експертом по роботі з ОТГ консалтингової компанії CIVITTA, обговорювали із посадовцями громади та бізнесу Райгородоцької ОТГ питання залучення інвестицій в економіку громади та налагодження комунікації із місцевими підприємцями.

«Децентралізація створює можливості для громад розвиватись. Але для цього потрібно ефективно використовувати наявні ресурси та створювати умови для ведення бізнесу. Така підтримка молодим громадам конче необхідна, адже раніше такого ніхто не робив», - наголошує Георгій Федорук, радник з регіонального розвитку Житомирського Центру.

Фото без опису

 

Учасники зустрічі обговорили можливості залучення грантів та приватних інвестицій для відновлення в селі Райгородок парку та маєтку. В центрі села Райгородок знаходиться старий парк, в якому збереглась вілла, побудована Мечиславом Людвіком Мазаракі гербу Невлін Вілла, яка збудована в 1887 році в тосканському стилі за проєктом архітектора Станіслава Борецького.

Первинний вигляд будівлі дійшов до нас майже без змін, проте було втрачено двох лежачих левів з каррарського мармуру, вирізьблених в Римі, які прикрашали головний вхід.

«Такі маєтки є своєрідними магнітами для бізнесу і туристів, адже навколо них має бути сформована інфраструктура для мандрівників. Тому залучення бізнесу до відновлення маєтку та створення нових підприємств є питанням часу», - наголошує Сергій Денега, експерт по роботі з ОТГ консалтингової компанії CIVITTA.

Фото без опису

Всередині будинок був оздоблений деревом різних відтінків, паркет та настінні розписи виконали варшавські майстри, їдальню прикрашали рідкісні зразки старої порцеляни та меблі в «ґданському» стилі. Два салони в будинку також мали розкішне наповнення. Перший мав меблі, вкриті темно-зеленим шовком, одну шафу оздоблену перлами, а іншу бронзою. Другий прикрашали меблі, вкриті сіро-блакитним шовком із золотими візерунками. У господарів маєтку була також велика колекція картин, різноманітні вази та статуї.

13-18 жовтня Галина Кудлай, голова Райгородоцької сільської ради, в рамках співпраці із Програмою «U-LEAD з Європою» отримає можливість ознайомитись з кращими практиками співпраці місцевих громад з бізнесом та асоціаціями Словенії в рамках закордонного навчального візиту «Співпраця бізнесу та місцевих громад».

«Маючи повноваження ми можемо розвивати інфраструктуру, але без грошей це зробити складно. Тому саме завдяки створенню умов для підприємців працювати саме у нас, збільшувати виробництво та залучати інвестиції ми зможемо підвищити спроможність громади», - переконана Галина Кудлай, голова Райгородоцької сільської ради.

 Фото без опису

Нагадаємо, що Райгородоцька ОТГ була утворена у 2018 році. До її складу увійшли 5 сільських рад, 11 населених пунктів з площею 148,7 кв. км, та населенням в 3776 мешканців. Бюджет на 2019 рік депутати затвердили у розмірі 26,1 мільйона гривень, із них 10,3 мільйона власні надходження.

На території громади працюють промислові підприємства, зокрема ТОВ «Спіко» (виробництво безалкогольних напоїв) та ТОВ «Західна регіональна будівельна компанія» (деревообробка) та низка виробників сільськогосподарської продукції: ТОВ «Андріяшівка – агро», ТОВ « А.Т.К», ТОВ «Щедра Нива», ПП «Райгородоцьке», ТОВ «Агро – Райгородок», ТОВ «Елітне», ТОВ « В.П. Колос», ТОВ « Фрутрейд», ФГ «Елітне – Агро», ТОВ «Українська ягода», ПП «Зарічне».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь