Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ І ВІДМОВИ ВІД НАДМІРНОСТЕЙ У ЇЖІ

Дата: 02.06.2025 12:39
Кількість переглядів: 16

Фото без опису

2 червня відмічається День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі. Його основна мета – привернути увагу населення до питань культури харчування.

 

Правильне харчування, тобто належна, добре збалансована їжа, в поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями лежить в основі гарного здоров’я. Погане харчування може призвести до ослаблення імунітету, підвищення сприйнятливості до хвороб, порушення фізичного і психічного розвитку та зниження продуктивності.

 

На жаль, люди споживають більше продуктів з високим вмістом калорій, жирів, цукрів, солі, водночас не споживаючи достатньо фруктів, овочів та інших видів клітковини, таких як цільні злаки. Точний склад різноманітного, збалансованого і здорового харчування залежить від індивідуальних особливостей, таких як вік, стать, спосіб життя і ступінь фізичної активності, наявних місцевих продуктів і звичаїв у сфері харчування.

 

Здорове харчування дорослих людей включає наступні компоненти:

 

-фрукти, овочі, бобові, горіхи та цільні злаки;

-щонайменше 400 г фруктів та овочів в день, крім картоплі та інших коренеплодів, що містять крохмаль;

-вільні цукри повинні складати менше ніж 10% від загальної споживаної енергії, що еквівалентно 50 г на людину з нормальною вагою, яка споживає близько 2000 калорій в день;

-жири повинні складати менше ніж 30% від загальної споживаної енергії (необхідно віддавати перевагу ненасиченим жирам, що містяться в рибі, авокадо і горіхах, а також в соняшниковій, соєвій, рапсовій і оливковій оліях);

-споживання менше ніж 5 г солі на день, сіль повинна бути йодованою.

 

Фахівці ДУ «Житомирський ОЦКПХ нагадують основні принципи правильного харчування:

-дотримуватися здорового харчування та уникати переїдання;

-меню повинно бути різноманітним та включати якомога більше різноманітних продуктів;

-калорійність споживаних в день страв повинна заповнювати енергетичні витрати, але не перевищувати рекомендовану добову норму для кожної вікової та статевої категорії;

-не забувати про мікронутрієнти, додавати до раціону йодовану сіль і продукти, багаті на залізо, цинк та кальцій;

-зважати на розмір порції та співвідношення компонентів;

-раціон змінювати відповідно до віку і поточних потреб, враховувати це перш, ніж змінювати меню. 

 

Правильне харчування дає нам змогу рости, розвиватися та підтримувати життєдіяльність. Крім цього воно сприяє зміцненню імунітету та є дієвим методом профілактики багатьох захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань.

Бережіть своє здоровя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь