ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ І ВІДМОВИ ВІД НАДМІРНОСТЕЙ У ЇЖІ
2 червня відмічається День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі. Його основна мета – привернути увагу населення до питань культури харчування.
Правильне харчування, тобто належна, добре збалансована їжа, в поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями лежить в основі гарного здоров’я. Погане харчування може призвести до ослаблення імунітету, підвищення сприйнятливості до хвороб, порушення фізичного і психічного розвитку та зниження продуктивності.
На жаль, люди споживають більше продуктів з високим вмістом калорій, жирів, цукрів, солі, водночас не споживаючи достатньо фруктів, овочів та інших видів клітковини, таких як цільні злаки. Точний склад різноманітного, збалансованого і здорового харчування залежить від індивідуальних особливостей, таких як вік, стать, спосіб життя і ступінь фізичної активності, наявних місцевих продуктів і звичаїв у сфері харчування.
Здорове харчування дорослих людей включає наступні компоненти:
-фрукти, овочі, бобові, горіхи та цільні злаки;
-щонайменше 400 г фруктів та овочів в день, крім картоплі та інших коренеплодів, що містять крохмаль;
-вільні цукри повинні складати менше ніж 10% від загальної споживаної енергії, що еквівалентно 50 г на людину з нормальною вагою, яка споживає близько 2000 калорій в день;
-жири повинні складати менше ніж 30% від загальної споживаної енергії (необхідно віддавати перевагу ненасиченим жирам, що містяться в рибі, авокадо і горіхах, а також в соняшниковій, соєвій, рапсовій і оливковій оліях);
-споживання менше ніж 5 г солі на день, сіль повинна бути йодованою.
Фахівці ДУ «Житомирський ОЦКПХ нагадують основні принципи правильного харчування:
-дотримуватися здорового харчування та уникати переїдання;
-меню повинно бути різноманітним та включати якомога більше різноманітних продуктів;
-калорійність споживаних в день страв повинна заповнювати енергетичні витрати, але не перевищувати рекомендовану добову норму для кожної вікової та статевої категорії;
-не забувати про мікронутрієнти, додавати до раціону йодовану сіль і продукти, багаті на залізо, цинк та кальцій;
-зважати на розмір порції та співвідношення компонентів;
-раціон змінювати відповідно до віку і поточних потреб, враховувати це перш, ніж змінювати меню.
Правильне харчування дає нам змогу рости, розвиватися та підтримувати життєдіяльність. Крім цього воно сприяє зміцненню імунітету та є дієвим методом профілактики багатьох захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань.
Бережіть своє здоров’я!