Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про затвердження Положення про використання шкільних автобусів

Дата: 23.10.2024 10:45
Кількість переглядів: 3

РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

 ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 РІШЕННЯ

 

Сорок сьома  сесія                          с.Райгородок                         VIIІ скликання

 

від 18.10.2024 року                                                                                   № 1211

 

Про затвердження Положення

про використання шкільних автобусів

 

Керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про правовий режим воєнного стану», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дорожній рух», «Про автомобільний транспорт», Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 р. № 176 (зі змінами), враховуючи рекомендації постійної комісії сільської ради з питань бюджету, комунальної власності, соціально-економічного розвитку , сільська  рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Затвердити Положення про порядок використання шкільних автобусів (додається).

 

2.Відділу освіти, культури, молоді та спорту  забезпечити дотримання Положення при використанні шкільних автобусів.

 

3. Контроль за виконанням  цього рішення покласти на постійну комісію з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності та гуманітарних питань.

 

 

    Сільський голова                                                        Максим САМЧИК

 

                                                                                                                   Додаток

                                            до рішення

                                                                          Райгородоцької сільської ради

                                                                   від 18.10.2024 року № 1211

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ ШКІЛЬНИХ АВТОБУСІВ

 

 

І. Загальні положення

 

Положення про порядок використання шкільних автобусів (далі – Положення) визначає порядок використання шкільних автобусів під час організації регулярних і нерегулярних перевезень учнів закладів загальної середньої освіти, вихованців закладів дошкільної освіти, педагогічних і непедагогічних працівників закладів та установ освіти Райгородоцької сільської  ради.

Положення розроблено відповідно до Конституції України, законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дорожній рух», «Про автомобільний транспорт», Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту.

Організація перевезень шкільними автобусами здійснюється у відповідності до чинних нормативно-правових актів України із забезпечення безпеки дорожнього руху, перевезень пасажирів автобусами.

     Шкільні автобуси - це спеціалізовані транспортні засоби для регулярних перевезень, що здійснюються за встановленим маршрутом і розкладом, з посадкою і висадкою дітей, педагогічних працівників на передбачених маршрутом зупинках до місць навчання і додому, для підвезення з інших населених пунктів учнів, дітей та педагогічних працівників, які навчаються/працюють у закладах освіти Райгородоцької сільської ради, до місця навчання, роботи і назад, а також для організації екскурсійних поїздок,  зокрема й за кошти батьків; здійснення нерегулярних перевезень учнів, дітей та педагогічних працівників, працівників закладів дошкільної, загальної середньої освіти  до місць проведення позакласних і позашкільних громадівських, районних,  обласних та Всеукраїнських виховних, культурно-масових заходів і спортивних змагань, олімпіад, конкурсів, інших заходів; на заняття в позашкільні заклади освіти, у лікувальні та оздоровчі заклади, на екскурсії, фестивалі, спортивні змагання, відпочинкові заходи; забезпечення участі учасників освітнього процесу в нарадах, семінарах, конференціях, інших заходах районного, обласного та Всеукраїнського рівнів; організації підвезення учасників зовнішнього незалежного оцінювання до пунктів тестування та в зворотньому напрямку; для підвезення працівників відділу освіти, молоді та спорту, закладів освіти громади, підпорядкованих відділу  для виконання ними посадових обов’язків; для виконання окремих господарських і управлінських функцій, покладених на відділ освіти, молоді та спорту.

Шкільні автобуси можуть бути використані для організації навчальних екскурсій учнів за рахунок коштів батьків, спонсорів або інших джерел у вільний час, якщо це не перешкоджає організації освітнього процесу.

Шкільні автобуси є особливим видом комунального транспорту, який у мирні часи використовується лише на визначені цілі – підвіз учнів і вчителів. В умовах дії режиму воєнного стану шкільні автобуси, за об’єктивних обставин можуть, як і інший комунальний транспорт, бути залученими для перевезення  особового складу, мобілізованих, ВПО або бути задіяними на інші потреби як військових формувань, так і окремих категорій жителів громади на підставі листа Командування Сил територіальної оборони ЗСУ із зазначенням дати і маршруту.

Використання шкільних автобусів для здійснення нерегулярних перевезень, для потреб структурних підрозділів  та виконавчих органів сільської ради,  виконання завдань оборонної та мобілізаційної роботи та для потреб, непередбачених даним Положенням, і не під час освітнього процесу забезпечується розпорядженням сільського голови (за потребою), наказом відділу освіти, молоді та спорту (за потребою) у відповідності до чинних нормативно-правових актів України.

Використання шкільних автобусів для потреб, не передбачених цим Положенням, можливе тільки за погодженням з сільським головою чи начальником відділу освіти.

Використання шкільних автобусів на комерційній основі забороняється.

Маршрути шкільних автобусів для перевезення дітей, учнів та педагогічних працівників закладів освіти до місця навчання і додому розробляються закладами освіти  спільно з уповноваженими органами Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та затверджуються начальником відділу освіти, молоді та спорту.

Паспорти маршрутів затверджуються керівником територіального органу Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Порядок організації перевезення груп дітей визначається Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту та іншими нормативно-правовими актами.

Фінансування організації перевезень шкільним автобусом здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.

Контроль за забезпеченням перевезень шкільними автобусами здійснює відділ освіти, молоді та спорту Райгородоцької сільської ради.

 

ІІ. Повноваження відділу освіти, культури, молоді та спорту Райгородоцької сільської  ради

1.Здійснює аналіз забезпеченості закладів освіти автобусами за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

2.Організовує моніторинг потреби у забезпеченні закладів освіти автобусами на підставі проведених заходів із оптимізації освітньої мережі та необхідності заміни автобусів, які не відповідають технічним вимогам та вичерпали встановлений нормативами термін експлуатації.

3.Здійснює контроль за цільовим використанням шкільних автобусів, за дотриманням вимог чинного законодавства щодо організації перевезень здобувачів освіти та педагогів шкільними автобусами.

4.Організовує передачу закладам загальної середньої освіти автобусів, придбаних за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

5.Організовує контроль за дотриманням графіка (розкладу) та маршруту руху.

6.Забезпечує формування замовлення на поставку автобуса.

7.Забезпечує фінансування утримання шкільних автобусів, технічного обслуговування автобусів автотранспортними підприємствами,  страхування, ремонт транспорту, придбання запасних частин, оплату праці водіїв та їх медичне обслуговування;

 8.Видає накази та дозвіл на здійснення нерегулярних перевезень для потреб структурних підрозділів  та виконавчих органів сільської ради,  виконання завдань оборонної та мобілізаційної роботи та для потреб, непередбачених даним Положенням, і не під час освітнього процесу.

 9. Здійснює інші повноваження і забезпечує дотримання вимог, передбачених чинними нормативно-правовими актами.

 

 

ІІІ. Повноваження керівника закладу освіти, що організовує перевезення здобувачів освіти та педагогів

1.Керівник загальноосвітнього навчального закладу, у розпорядженні якого перебуває шкільний автобус, що організовує перевезення учнів і педагогів, здійснює контроль за використанням шкільного автобуса за цільовим призначенням та призначає відповідальних за безпеку дітей.

2.Інформує батьків здобувачів освіти або осіб, що їх замінюють, про умови організації перевезень за маршрутом шкільного автобуса.

3.Затверджує наказом списки здобувачів освіти, які перевозяться із зазначенням пунктів посадки і висадки у відповідності з паспортом маршруту.

 4.Організовує контроль за дотриманням графіка (розкладу) та маршруту руху.

 5.Керівник закладу освіти забезпечує наявність наступної документації:

     5.1.Паспорт маршруту шкільного автобуса.

     5.2.Графік руху шкільного автобуса.

  5.3.Накази про призначення відповідального за організацію перевезень, вихователя і супроводжуючих.

      5.4.Накази про затвердження списків учнів та педагогів, які перевозяться.

      5.5.Наказ про затвердження інструкцій з організації безпечного перевезення здобувачів освіти та педагогів.

      5.6.Посадова інструкція для водія шкільного автобуса

     5.7.Інструкцію для водія про заходи безпеки під час перевезення здобувачів освіти і педагогів.

    5.8.Інструкції для водія та супроводжуючого по наданню першої медичної допомоги потерпілим у дорожньо-транспортній пригоді.

   5.9.Інструкцію для водія, вихователя і супроводжуючих щодо дій у разі дорожньо-транспортної пригоди.

    5.10.Інструкцію для водія, вихователя і супроводжуючих щодо дій у разі загрози вчинення терористичного акту.

      5. 11. нструкцію для вихователя, супроводжуючих по організації безпечного перевезення учнів.

      5.12..Інструкції для здобувачів освіти щодо дотримання ними вимог техніки безпеки під час руху автобуса за маршрутом.

       5.13.Журнал обліку інструктажів для водія, вихователя та супроводжуючих.

       5.14.Журнал обліку інструктажів для здобувачів освіти.

 

ІV. Контроль за дотриманням вимог безпеки перевезень здобувачів освіти і педагогів та за цільовим використанням шкільних автобусів

 

4.1.Контроль за дотриманням вимог безпеки перевезень проводиться органами Національної поліції України у встановленому законодавством порядку.

4.2.Контроль за цільовим використанням шкільних автобусів, за дотриманням вимог чинного законодавства щодо організації перевезень    здобувачів освіти і педагогів шкільними автобусами здійснює відділ освіти, культури, молоді та спорту  та керівник закладу освіти.

 

 

 

 

 

 

 

Секретар сільської ради                                              Світлана БАРАНОВСЬКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь