Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про затвердження Програми «Питна вода Райгородоцької територіальної громади на 2024-2026 роки»

Дата: 19.09.2024 11:34
Кількість переглядів: 8

РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

                                    БЕРДИЧІВСЬКОГО    РАЙОНУ  

                                    ЖИТОМИРСЬКОЇ     ОБЛАСТІ 

                                                    Р І Ш Е Н Н Я

 

Сорок шоста сесія                          с. Райгородок                          VIIІ скликання

 

від 16.09.2024 року                                                                                № 1190

 

Про затвердження Програми «Питна

вода Райгородоцької територіальної громади

на 2024-2026 роки»

 

           Керуючись  пунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтею 13 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», відповідно до Водного кодексу України, Кодексу України про надра, враховуючи рекомендації постійної комісії з питань бюджету, комунальної власності та  соціально-економічного розвитку,  сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Програму «Питна вода Райгородоцької територіальної громади на 2024-2026 роки» (далі-Програма) згідно з додатком.

2. Фінансування  заходів  Програми  здійснювати за рахунок державних коштів, коштів обласного, районного бюджетів, коштів сільського бюджету Райгородоцької сільської територіальної громади, інвестиційних коштів та коштів комунальних підприємств селищної ради.

3.Виконавчому комітету сільської ради забезпечити організацію виконання Програми.

4.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії сільської ради.

 

 

        Сільський голова                                                         Максим САМЧИК        

 

 

 

Додаток

до рішення 46 сесії

сільської ради 8 скликання

від 16.09.2024 №  1190

 

  1. Паспорт Програм

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Відділу земельних відносин, архітектури, містобудування  та благоустрою Райгородоцької  сільської ради

2.

Розробник Програми

Відділу земельних відносин, архітектури, містобудування  та благоустрою Райгородоцької  сільської ради

2.1

Співрозробники  Програми

Комунальне підприємство «Райгородоцьке»,

 

3.

Законодавчі та нормативні документи на підставі яких розроблена Програма

Водний кодекс України, Кодекс України про надра, Закон  України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»

4.

Відповідальний виконавець Програми

Відділу земельних відносин, архітектури, містобудування  та благоустрою Райгородоцької  сільської ради

5.

Учасники Програми

Комунальне підприємство «Райгородоцьке»

6.

Термін реалізації Програми

2024-2026 роки

7.

Перелік джерел фінансування, які використовуються при виконанні Програми

Фінансування здійснюється за рахунок коштів усіх рівнів бюджетів, власних коштів підприємств та інших джерел не заборонених законодавством

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації  Програми

в межах фінансових можливостей

8.1.

З них кошти сільського бюджету

в межах фінансових можливостей

 

 

 

 

Уточнені обсяги бюджетних видатків на реалізацію заходів Програми визначаються щорічно при затвердженні та внесенні змін до бюджету Райгородоцької територіальної громади на відповідний фінансовий рік.

 

  1. Загальні характеристики Програми

            Програма «Питна вода Райгородоцької сільської територіальної громади на 2024-2026 роки» (далі - Програма) розроблена відповідно до Водного кодексу України, Кодексу України про надра та на виконання Законів  України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». Програма спрямована на реалізацію державної політики щодо забезпечення населення якісною питною водою в достатній кількості та визначає завдання та заходи, фінансові ресурси щодо їх досягнення.

Забезпечення населення питною водою є однією з пріоритетних проблем, розв’язання якої необхідно для збереження здоров’я, поліпшення умов діяльності і продовження життя населення.

Цілю Програми є напрямки та завдання щодо підвищення рівня та розширення  можливостей з надання послуг з водопостачання населенню громади, поліпшення якості питної води та фінансової підтримки комунальних підприємств Райгородоцької сільської ради, які займаються розподіленням води.

 

  1. Визначення проблеми на розв'язання якої спрямована Програма

Потреби мешканців Райгородоцької сільської територіальної громади забезпечуються ресурсами підземних прісних вод. Основними джерелами питної води, води на господарські потреби населення та комунальних установ громади є громадські криниці, індивідуальні свердловини населення та мережі централізованого водопостачання (централізований забір, очищення та подача до споживачів через водогінні мережі).

Із 21 населених пунктів Райгородоцької сільської територіальної громади лише 4 населених пунктів мають водопровідну мережу, це села Райгородок, Озадівка, Романівка та Мирне. В Озадівці це  населений пункт, до якого на початку 90-х років були переселені сім’ї із територій забруднених в наслідок аварії на ЧАЕС. В Романівці це частина села це раніше розміщувалась військова частина А2128 Повітряних сил Радянської армії, яка була розформована  у 2004 році, в Райгородку та в Мирному водо мережа була побудована в 90–ті роки. І є періодом введення в дію водопровідних мереж в цих населених пунктах.

На даний час  водопровідні мережі та інші водозабірні споруди та механізми знаходяться на балансі комунального підприємства Райгородоцької сільської ради, яке має необхідну дозвільну документацію щодо забору води, очищення та подачі її споживачам. Комунальне підприємство «Райгородоцьке» обслуговує водопровідні мережі сіл Озадівка, Романівка, Райгородок .

 

 

 

 

 

 

Загальна протяжність водогінних мереж складає 35 км. Середня зношеність основних фондів систем водопостачання  становить близько 70%, через що збільшуються витрати коштів на поточні ремонти, обладнання та мають місце значні втрати питної води у водогінних мережах. Технічний стан водопровідних мереж незадовільний. Металеві труби зношені майже на 90  відсотків і потребують заміни.

Аналіз і узагальнення результатів обстеження сучасного стану водопостачання громади свідчить, що водопровідне господарство перебуває у складному становищі.

Надання послуг населенню з точки зору надійності, якості та безпеки послуг водопостачання – незадовільне та погіршується з таких основних причин: 

  • низький рівень охоплення населення послугами водопостачання;
  • незадовільна якість питної води;
  • велика кількість аварійних водопровідних мереж та споруд;
  • постійне зростання собівартості піднятої води.

   Високий рівень зношеності споруд, магістральних водогонів, насосно-енергетичного обладнання призводять до виникнення аварійних ситуацій, значних втрат води та енергетичних ресурсів і викликають збої у водопостачанні населених пунктів громади.

Останніми роками через відсутність необхідних обігових коштів у комунальних підприємств з водопостачання фактично не впроваджуються нові прогресивні рішення, необхідність яких обумовлена тим, що зараз відбулася різка зміна балансу водоспоживання, змінилася структура собівартості води, яка подається, зросла вартість електроенергії, матеріалів і реагентів, збільшилися непродуктивні витрати води, внаслідок чого виникли проблеми, які вимагають негайного вирішення:

  • удосконалення тарифної політики;
  • підвищення якості питної води;
  • упорядкування зон санітарної охорони;
  • забезпечення захисту трубопроводів;
  • усунення витоків і непродуктивних витрат води;
  • зниження енергоємності систем;
  • здійснення 100%  обліку спожитої води.

 

  1. Мета та завдання Програми

Метою Програми є забезпечення права громадян на споживання питної води в необхідних обсягах та відповідної якості шляхом доведення якості питної води до вимог державних стандартів, розвитку та модернізації системи водопостачання, підвищення ефективності та надійності її функціонування.

Завданням Програми є підвищення рівня та розширення  можливостей з надання послуг з водопостачання населенню громади, поліпшення якості питної води та фінансової підтримки комунальних підприємств Райгородоцької сільської  ради, яке займається розподіленням води.

 

  1. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання  проблеми Програми

Вирішення проблеми щодо забезпечення населення Райгородоцької сільської територіальної громади питною водою належної якості може бути вирішено шляхом реалізації наступних заходів:

- реконструкції, модернізації існуючих та будівництва нових централізованих систем водопостачання;

-     раціонального використання джерел водопостачання;

- попередження забруднення джерел питного водопостачання, забезпечення їх відповідності санітарно-епідеміологічним вимогам;

- підвищення ефективності та надійності функціонування системи водопостачання;

- контролю якості питної води, тощо.

У ході реалізації заходів Програми можливі корегування, зміни, уточнення, доповнення, пов’язані з фактичним надходженням коштів на реалізацію Програми, уточненням обсягів робіт виходячи з реальних можливостей бюджету.

Джерелами фінансування Програми є кошти бюджету Райгородоцької сільської  територіальної громади, кошти державного бюджету, кошти інших джерел, не заборонених діючим законодавством.

Обсяги фінансування Програми уточнюються під час складання проєкту бюджету Райгородоцької сільської територіальної громади на наступний фінансовий рік.

Виконання заходів Програми планується протягом 2024-2026 років.

Виконання програми здійснюється за такими основними напрямками:

  • охорона і раціональне використання джерел питного водопостачання;
  • розвиток та реконструкція систем водопостачання;
  • обладнання водопровідних систем  точними приладами контролю.

Програмою визначено перелік заходів щодо поліпшення роботи комунальних підприємств, які займаються збиранням, очищенням та розподіленням води. Наведено розрахункові обсяги фінансування робіт, які направлені на покращення забезпечення потреб населення в питній воді за рахунок селищного бюджету, власних коштів комунальних підприємств та інших джерел фінансування, які не заборонені діючим законодавством.

Заходами передбачається здійснити фінансову підтримку комунальних підприємств громади щодо проведення реконструкції діючих систем водопостачання без збільшення потужностей діючих водопровідних споруд,

поліпшення якості питної води, підвищення надійності експлуатації             систем водопостачання, зменшення енергоспоживання.

 Виконання програми здійснюється за такими напрямами:

  • забезпечення енергозбереження;
  • підвищення надійності роботи систем питного водопостачання;
  • економне використання водних ресурсів;
  • поліпшення якості води;
  • удосконалення та розвиток систем водопостачання.

  Забезпечення енергозбереження передбачає:

  • усунення витоків і непродуктивних витрат води;
  • зниження енергоємності систем;
  • здійснення обліку води.

Цей напрям є особливо важливим, оскільки подача і розподіл води у водопровідних мережах належить до найбільш енергоємних робіт і значна частка в собівартості і тарифах на водопостачання припадає саме на електроенергію.

 

Підвищення надійності роботи системи питного водопостачання передбачає:

  • реконструкцію водопровідних вузлів насосних станцій;
  • модернізацію водопровідних систем комунальних підприємств;
  • реконструкцію систем питного водопостачання на підставі сучасних гідравлічних розрахунків;
  • реконструкція, капітальні та поточні ремонти систем питного водопостачання.

 

Економія водних ресурсів передбачає:

-  зменшення витрат води завдяки реконструкції мереж та споруд систем водозабезпечення;

- облік води на всіх етапах водопостачання;

- встановлення лічильників у кожному житловому будинку та постійний контроль їх показників.

 

          Поліпшення якості води передбачає:

  • забезпечення норм санітарних охоронних зон систем водопостачання;
  • постійний контроль якості питної води.

 

Розвиток систем водопостачання передбачає:

  • заміну аварійних ділянок водопровідних мереж;
  • проведення робіт по реконструкції, ремонту та відновленню мереж водопостачання;
  • впровадження новітніх технологій подачі та очищення води.

 

         Організаційне забезпечення виконання Програми.

Безперебійне питне водопостачання забезпечується на основі  впровадження новітніх технологій, проведення реконструкції діючих мереж, стабілізації економічного становища підприємств питного водопостачання, зниження витрат матеріальних та енергетичних ресурсів.

 

Організацію виконання Програми відповідно до своїх повноважень здійснюють:

  • Відділу земельних відносин, архітектури, містобудування  та благоустрою Райгородоцької  сільської ради;
  • комунальне підприємство «Райгородоцьке».

 

Інформування та участь громадськості у розв’язанні проблем забезпечення населення питною водою.

З метою інформування населення, формування економічної та екологічної свідомостей та ефективного виконання пріоритетних напрямків реалізації Програми передбачається:

- підтримка природоохоронних акцій щодо захисту і збереження джерел питного водопостачання;

-   висвітлення в засобах масової інформації (на офіційному вебсайті селищної ради та в інших комунікаційних засобах) тематичних публікації щодо економного витрачання питної води та дотримання платіжної дисципліни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Напрями діяльності та заходи Програми

  

№п/п

Назва напряму (пріорітетні завдання)

Перелік заходів Програми

Виконавці

Джерела фінансування

Роки/всього тис. грн.

Очікуваний результат

2024

2025

2026

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

Розвиток, реконструкція, капітальні та поточні ремонти системи мереж питного водопостачання  та забезпечення централізованим водопостачанням мешканців населених пунктів: сіл Озадівка, Райгородок, Романівка, Мирне, комунальних підприємств, установ, організації, закладів та інших споживачів  Райгородоцької  сільської територіальної громади

1. Проведення інвентаризації водозаборів (свердловин) підземних вод з визначенням техніко-економічних, санітарно-епідеміологічних та екологічних критеріїв водозаборів, визначення шляхів їх вдосконалення.

2. Здійснення робіт з вдосконалення конструкцій водозабірних свердловин, фільтрів, підйомного обладнання, контрольно-вимірювальної апаратури.

3. Вдосконалення методів і засобів фізико-хімічного та біологічного очищення води шляхом використання процесів ультрафільтрації, зворотного осмосу, інтенсифікації реагентної обробки з використанням сучасних високоефективних коагулянтів, флокулянтів, флотореагентів, дозволених до використання органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я.

4. Розробка та впровадження нових і вдосконалення існуючих технологій підготовки питної води.

5. Реконструкція, капітальні та поточні ремонти мереж централізованого водопостачання

Комунальне підприємство «Райгородоцьке»,підрядні організації відповідно до заключених договорів

 

Бюджет Райгородоцької сільської територіальної громади, кошти Комунальне підприємство «Райгородоцьке», інші джерела фінансування, не заборонені діючим законодавством

У межах кошторисних призначень

У межах кошторисних призначень

У межах кошторисних призначень

Безперебійне забезпечення мешканців населених пунктів: сіл Озадівка,Райгородок, Ромпнівка,Мирне комунальних підприємств, установ, організації, закладів та інших споживачів  Райгородоцької сільської територіальної громади питною водою нормативної якості

2.

Реалізація робочого проєкту «Капітальний ремонт мережі водопостачання із частковою заміною обладнання (водонасосної станції, обліковий номер – 63/16, водонапірної башні, обліковий номер – 63/17) за адресою: с. Романівка, Райгородоцької сільської ради, Бердичівського району, Житомирської області»

  1. Капітальний ремонт водонасосної станції.
  2. Капітальний ремонт водонапірної башні.
  3. Капітальний ремонт ділянок водопровідних мереж з встановленням оглядових колодязів.
  4. Промивка водопровідної мережі.

Комунальне підприємство «Райгородоцьке»,підрядні організації відповідно до заключених договорів

 

Державний бюджет, обласний бюджет, бюджет Райгородоцької сільської територіальної громади, інші джерела фінансування, не заборонені діючим законодавством

У межах кошторисних призначень

У межах кошторисних призначень

У межах кошторисних призначень

Безперебійне забезпечення мешканців населених пункту села Романівка,  комунальних підприємств, установ, організації, закладів та інших споживачів  Райгородоцької сільської територіальної громади питною водою нормативної якості

2.

Підвищення ефективності використання енергоносіїв та інших ресурсів, зниження енергоємності виробництва, підвищення енергоефективності, створення стимулів та умов для переходу комунальних підприємств на раціональне використання та економне витрачання енергоресурсів

1. Проведення необхідного комплексу заходів на зменшення непродуктивних втрат води.

2. Забезпечити встановлення приладів обліку (лічильників) піднятої води.

3. Постійне проведення суцільних подвірних обходів на предмет виявлення самовільних врізок та крадіжок води, а також контрольного зняття показників лічильників.

Комунальне підприємство «Райгородоцьке»,підрядні організації відповідно до заключених договорів

 

Бюджет Райгородоцької сільської територіальної громади, кошти Комунальне підприємство «Райгородоцьке», інші джерела фінансування, не заборонені діючим законодавством

У межах кошторисних призначень

У межах кошторисних призначень

У межах кошторисних призначень

Зменшення собівартості послуги по централізованому водопостачанню

3.

Забезпечення беззбиткової діяльності Комунальне підприємство «Райгородоцьке»

1. Постійний перегляд та приведення тарифів на централізоване водопостачання до економічно обґрунтованих витрат.

2. Налагодження жорсткого контролю за станом розрахунків споживачами послуг.

3. Проведення претензійно-позовної роботи.

4. Впровадження надання інших платних послуг.

Комунальне підприємство «Райгородоцьке»,підрядні організації відповідно до заключених договорів

 

Бюджет Райгородоцької сільської територіальної громади, кошти Комунальне підприємство «Райгородоцьке», інші джерела фінансування, не заборонені діючим законодавством

У межах кошторисних призначень

У межах кошторисних призначень

У межах кошторисних призначень

Прибуткова діяльність Комунальне підприємство «Райгородоцьке»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Оцінка ефективності виконання заходів Програми

Виконання Програми дасть можливість забезпечити:

- реалізацію державної політики у сфері питної води та питного водопостачання;

- підвищення рівня якості послуг, що надаються населенню громади з питань водопостачання;

- поліпшення санітарно-епідемічної ситуації щодо забезпечення питною водою населення;

- охорону і раціональне використання джерел питного водопостачання;

- впровадження на підприємствах питного водопостачання сучасних технологій, матеріалів, обладнання тощо;

- підвищення ефективності функціонування підприємств питного водопостачання, зниження витрат матеріальних і  енергетичних ресурсів у процесі їх діяльності;

- оптимальне співвідношення рівня витрат та оплату послуг питного водопостачання та доходів населення;

- забезпечення мешканців населених пунктів: сіл Озадівка, Райгородок, Мирне, Романівка питною водою відповідної якості в межах науково обґрунтованих нормативів питного водопостачання.

 

8. Система управління та контролю за ходом виконання Програми

Координацію та контроль за ходом виконання Програми здійснює у межах повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова та постійна депутатська комісія з питань фінансів, бюджету, комунальної власності, соціально-економічного розвитку, інвестицій, міжнародного співробітництва.

Контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, спрямованих на виконання завдань Програми, здійснює головний розпорядник коштів у встановленому законодавством порядку.

 

 

 

Секретар сільської ради                                     Світлана БАРАНОВСЬКА

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь