Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про затвердження Порядку взаємодії виконавчих органів, структурних підрозділів апарату Райгородоцької сільської ради, комунальних підприємств, установ та організацій, старост сільської ради з визнання спадщини відумерлою

Дата: 19.09.2024 11:16
Кількість переглядів: 8

      РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

                                           БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

                                               ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

 

Сорок шоста сесія                        с.Райгородок                         VIIІ скликання

 

від 16.09.2024 року                                                                                   № 1186

          

 Про затвердження Порядку взаємодії виконавчих органів,

структурних підрозділів апарату Райгородоцької сільської ради,

комунальних підприємств, установ та організацій, старост

сільської ради з визнання спадщини відумерлою

 

           Відповідно до статей 327, 1277, 1283, 1285  Цивільного кодексу України, статті 25, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою забезпечення ефективної взаємодії виконавчих органів, структурних підрозділів апарату Райгородоцької сільської ради та її виконавчого комітету, комунальних підприємств, установ та організацій, старост Райгородоцької сільської ради з питань визнання спадщини відумерлою, враховуючи рекомендації постійної комісії сільської ради з питань бюджету, комунальної власності, соціально-економічного розвитку, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

         1. Затвердити Порядок взаємодії виконавчих органів, структурних підрозділів апарату Райгородоцької сільської ради, комунальних підприємств, установ, організацій, старост з питань визнання спадщини відумерлою (додаток).

         2.      Загальному відділу апарату сільської ради (ТИМЧЕНКО Н.П.) довести це рішення до відома виконавчих органів, структурних підрозділів апарату Райгородоцької сільської ради, комунальних підприємств, установ, організацій, старост, зазначених у додатку  до цього рішення.

         3. Секретарю сільської ради та її виконавчого комітету БАРАНОВСЬКІЙ Світлані Михайлівні вжити організаційних заходів щодо приведення положень про виконавчі органи, структурні підрозділи апарату Райгородоцької сільської ради, старосту, посадових інструкцій працівників у відповідність до затвердженого цим рішенням Порядку взаємодії виконавчих органів, структурних підрозділів апарату Райгородоцької сільської ради, комунальних, підприємств, установ, організацій, старост з питань визнання спадщини відумерлою

4. Контроль за виконання даного рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань бюджету, комунальної власності, соціально-економічного розвитку.

 Сільський голова                                                           Максим САМЧИК

                                                Додаток

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням
Райгородоцької сільської ради
від
16.09.2024 р.  № 1186

ПОРЯДОК

взаємодії виконавчих органів, структурних підрозділів апарату Райгородоцької сільської ради та її виконавчого комітету, комунальних підприємств, установ та організацій, старост Райгородоцької сільської ради з визнання спадщини відумерлою

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Порядок взаємодії виконавчих органів, структурних підрозділів апарату Райгородоцької сільської ради та її виконавчого комітету, комунальних підприємств, установ та організацій, старост Райгородоцької сільської ради з визнання спадщини відумерлою (далі - Порядок) визначає засади та алгоритм взаємодії виконавчих органів, структурних підрозділів апарату Райгородоцької сільської ради та її виконавчого комітету, комунальних підприємств, установ та організацій, старост Райгородоцької сільської ради у процесі визнання спадщини відумерлою, зокрема, збору, перевірки, аналізу та обліку інформації про майно, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною, підготовки до судового захисту прав та інтересів Райгородоцької сільської територіальної громади при визнанні судом спадщини відумерлою, державної реєстрації права власності на майно, визнане судом відумерлою спадщиною.

1.2. Порядок розроблено відповідно до Цивільного, Господарського кодексів України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 р. № 1127, з урахуванням повноважень виконавчих органів Райгородоцької сільської ради.

1.3. Дія Порядку поширюється на відносини, що виникають під час виявлення: земельних ділянок, будівель, споруд, жилих та нежилих приміщень у будинках, іншого майна, а також рухомого майна, цінних паперів та грошових коштів (далі - майно), що може бути визнаним судом відумерлою спадщиною; організації захисту прав та інтересів Райгородоцької сільської  територіальної громади під час визнання судом такого майна відумерлою спадщиною та набуття права комунальної власності щодо нього.

1.4. Робота щодо виявлення майна, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною, та визнання судом спадщини відумерлою здійснюється на постійній основі.

Метою такої роботи є вжиття заходів для визнання спадщини судом відумерлою та набуття права комунальної власності на майно, визнане судом відумерлою спадщиною, запобігання його руйнуванню та погіршенню санітарно-технічного стану, а також забезпечення його ефективного використання на користь Райгородоцької територіальної громади.

2. ВИЯВЛЕННЯ ТА ОБЛІК МАЙНА

2.1. Виявлення випадків відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення спадкоємців від права на спадкування, неприйняття спадкоємцями спадщини, відмови спадкоємців від прийняття спадщини, а також з’ясування інформації про майно, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною, є одним із завдань виконавчих органів, інших структурних підрозділів, комунальних підприємств, установ та організацій, старост Райгородоцької сільської ради.

2.2. Відділ з юридичних питань та комунального майна (далі – юридичний підрозділ)  є відповідальним  щодо організації ведення Реєстру майна , що може бути визнано судом відумерлою спадщиною (далі - Реєстр), згідно з формою, визначеною у додатку 1 до цього Порядку.

2.3. Реєстр формується шляхом подання до юридичного підрозділу іншими виконавчими органами, комунальними підприємствами, установами та організаціями, старостами Райгородоцької сільської ради інформації про наявність таких об’єктів на території громади.

2.4. Відділ земельних відносин, архітектури, містобудування та благоустрою, Відділ «ЦНАП-ДІЯ», Відділ соціального захисту населення, Комунальне підприємство «Райгородоцьке» Комунальна установа «Центр соціальних  послуг» та старости громади подають до юридичного підрозділу інформацію про:

- виявлені випадки смерті осіб, майно яких може бути визнане судом відумерлою спадщиною;

- майно, що може бути визнане відумерлою спадщиною.

Така інформація подається протягом десяти робочих днів з дня виявлення відповідного випадку/майна із зазначенням, за наявності, таких відомостей:

  • прізвище, ім'я та по батькові особи, яка померла (оголошена померлою або щодо якої встановлено факт смерті в певний час);
  • дата її смерті (дата набрання законної сили рішенням суду про оголошення особи померлою або дата набрання законної сили рішенням суду про  встановлення факту смерті особи в певний час);
  • місце смерті;
  • місце фактичного та зареєстрованого/задекларованого місця проживання особи;
  • перелік та опис майна, що може бути визнане судом відумерлою спадщиною, його місцезнаходження;
  • відомості про особу чи орган, що надав таку інформацію (із зазначенням адреси для листування та контактного номеру  телефону);
  • інші відомості (інформація про осіб, які можуть бути спадкоємцями, перелік осіб, які проживали з померлим на час відкриття спадщини, отримані з доступних джерел, зокрема від мешканців сусідніх домоволодінь, потенційних кредиторів тощо).

Також до юридичного підрозділу подаються, у разі їх наявності, копії документів, що стосуються померлої особи (оголошеної померлою або щодо якої встановлено факт смерті в певний час) та її майна: свідоцтва про смерть, рішення суду про оголошення особи померлою, рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час, документів, що посвідчують право власності на майно, тощо.

2.5. Щорічно, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним, Відділом «ЦНАП-ДІЯ» до юридичного підрозділу подається інформація про усіх знятих із зареєстрованого/задекларованого місця проживання померлих осіб.

2.6. Інформація про зазначені у пункті 2.1 Порядку випадки та/або майно, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною, може бути виявлена зокрема, з матеріалів судових справ (у тому числі щодо спадкових правовідносин), аналізу звернень громадян, матеріалів офіційного листування Райгородоцької сільської ради тощо.

2.7. Через 6 місяців з дати відкриття спадщини, під час здійснення заходів щодо порушення питання про визнання судом майна відумерлою спадщиною юридичний підрозділ може ініціювати проведення обстеження виявленого майна.

Склад посадових осіб, які обстежуватимуть майно, що може бути визнане судом відумерлою спадщиною, пропонується начальником юридичного підрозділу із залученням відповідних посадових осіб виконавчих органів Райгородоцької сільської ради та затверджується розпорядженням сільського голови. 

2.8. За результатами обстеження складається Акт обстеження майна, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною (далі - Акт), згідно з формою, визначеною у додатку 2 до цього Порядку, в якому зазначаються:   

місцезнаходження майна;

опис майна (технічні характеристики  майна);

відомості про стан майна та можливість його використання за призначенням;

інші відомості про майно (інформація про осіб, які можуть бути його спадкоємцями, отримані з доступних джерел, зокрема від мешканців сусідніх домоволодінь, потенційних кредиторів, про розмір заборгованості (якщо така існує), про вжиття нотаріусом або в сільських населених пунктах - посадовою особою органу місцевого самоврядування, уповноваженою на вчинення нотаріальних дій, заходів щодо охорони спадкового майна, тощо).

2.8. Відомості про майно до Реєстру включаються юридичним підрозділом.

Відповідальність за достовірність даних та відомостей, внесених до Реєстру, несе посадова особа юридичного підрозділу, яка їх туди вносить.

3. ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАХИСТУ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ РАЙГОРОДОЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ПРИ ВИЗНАННІ

СПАДЩИНИ ВІДУМЕРЛОЮ

3.1. Юридичний підрозділ здійснює всебічний та об’єктивний аналіз отриманої від виконавчих органів, комунальних підприємств, установ та організацій, старост сільської ради згідно з Переліком, інформації, забезпечує збір доказової бази з метою з’ясування наявності підстав для подання до суду відповідної заяви про визнання відповідного майна відумерлою спадщиною.

3.2. Юридичний підрозділ використовує щодо майна, що може бути визнане судом відумерлою спадщиною, у встановленому законодавством порядку дані відкритих електронних реєстрів, а також електронних реєстрів, до яких у встановленому законодавством порядку отримано доступ.

3.3. Юридичний підрозділ, за потреби, у разі відсутності щодо майна, що може бути визнане судом відумерлою спадщиною, відповідних відомостей у виконавчих органів, комунальних підприємств, установ та організацій, старост Української сільської/селищної/міської ради, у встановленому законодавством порядку звертається до:

- відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану - про дату смерті спадкодавця (спадкодавців) такого майна;

- спадкового реєстру - щодо інформації про заведену спадкову справу та видачу свідоцтва про право на спадщину щодо цього майна;

- відповідного бюро технічної інвентаризації – щодо зареєстрованих до 1 січня 2013 р. прав на нерухоме майно, ситуаційних планів земельних ділянок, поверхових планів та експлікацій;

- територіального органу Держгеокадастру – щодо зареєстрованих  до 1 січня 2013 р. прав на земельні ділянки;

- регіонального відділення Фонду державного майна України – щодо інформації про наявність/відсутність відомостей про об’єкт нерухомого майна у Єдиному реєстрі об’єктів державної власності;

- архівних установ/підрозділів – про надання копій рішень місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування про відведення земельної ділянки для будівництва об’єктів нерухомого майна та копій рішень про затвердження актів комісій про прийняття об’єктів нерухомого майна та введення їх в експлуатацію (разом з цими актами) або ж повідомлень про відсутність зазначених документів;

- інших органів, фізичних та юридичних осіб, незалежно від форми власності та підпорядкування, зокрема об’єднань співвласників, управителів багатоквартирних будинків, органів самоорганізації населення.

3.4. Юридичний підрозділ, у разі потреби уточнення інформації щодо майна, що може бути визнане судом відумерлою спадщиною, звертається додатково до виконавчих органів, комунальних підприємств, установ та організацій, старост із відповідним запитом.

3.5. При здійсненні досудової роботи юридичний підрозділ з'ясовує інформацію щодо надходження від нотаріуса за місцем відкриття спадщини до Райгородоцької сільської ради чи її виконавчих органів повідомлення про спадкове майно, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною, а також чи вживались нотаріусом або в сільських населених пунктах - посадовою особою органу місцевого самоврядування, уповноваженою на вчинення нотаріальних дій, заходи щодо охорони спадкового майна.

3.6. У разі встановлення факту невжиття нотаріусом або в сільських населених пунктах - посадовою особою органу місцевого самоврядування, уповноваженою на вчинення нотаріальних дій, заходів щодо охорони спадкового майна, а також припинення його охорони у зв’язку із закінченням строку, встановленого цивільним законодавством України для прийняття спадщини, юридичний підрозділ ініціює перед сільським головою застосування заходів, передбачених законодавством, для його охорони (збереження).

3.7. У разі виявлення незаконного заволодіння (набуття права власності) приватними особами майном, що може бути визнане судом відумерлою спадщиною, за наявності ознак кримінального правопорушення юридичний підрозділ готує до правоохоронних органів відповідну заяву про вчинення кримінального правопорушення.

3.8. Юридичний підрозділ у разі потреби в отриманні додаткової/актуальної інформації про майно, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною, може винести на розгляд виконавчого комітету Райгородоцької сільської ради питання про необхідність проведення технічної інвентаризації, оцінки, експертизи такого майна. Про проведення технічної інвентаризації, оцінки, експертизи майна, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною, виконавчий комітет сільської ради приймає відповідне рішення.

3.9. Після спливу одного року з дати відкриття спадщини, що відкрилася після 1 липня 2003 р., та наявності інформації про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, посадовими особами юридичного підрозділу здійснюється підготовка відповідних доказів та заяви до суду про визнання такої спадщини відумерлою.

3.10. Заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, передбачених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

3.11. Не пізніше, ніж за місяць до подання заяви до суду про визнання майна відумерлою спадщиною, юридичний підрозділ забезпечує оприлюднення на офіційному вебсайті Райгородоцької сільської ради оголошення про розшук спадкоємців такого майна.

В оголошенні вказується дата подання до Райгородоцької сільської ради спадкоємцями інформації про себе та підтверджуючих документів про право на відповідну спадщину. Таке оголошення повинно також містити інформацію про намір Райгородоцької сільської ради подання до суду заяви про визнання такого майна відумерлою спадщиною у випадку відсутності щодо такого майна до встановленої в оголошенні дати інформації про спадкоємців та підтверджуючих документів про їх право на відповідну спадщину.

3.12. У заяві про визнання майна відумерлою спадщиною зазначаються відомості про час і місце відкриття спадщини, про майно, що становить спадщину, а також докази, що свідчать про належність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини чи про відмову від її прийняття.

3.13. Правова позиція, конкретні вимоги щодо кожної окремої справи визначаються та формулюються юридичним підрозділом, ураховуючи відповідні обставини, зокрема, наявність спору про право, реєстрацію права власності на майно після смерті спадкодавця за іншою особою, відомості про кредиторів, суми заборгованості та інші наявні обтяження.

3.14. Після ухвалення судом рішення про визнання майна відумерлою спадщиною юридичний підрозділ вживає заходів для отримання завіреної в установленому порядку копії рішення суду, що набрало законної сили.

4. ВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ, ОБЛІК ТА ВИКОРИСТАННЯ МАЙНА, ВИЗНАНОГО ВІДУМЕРЛОЮ СПАДЩИНОЮ

4.1. Юридичний підрозділ протягом двадцяти робочих днів з дня отримання завіреної в установленому порядку копії рішення суду, що набрало законної сили, забезпечує державну реєстрацію права власності Райгородоцької сільської територіальної громади в особі Райгородоцької сільської ради на майно, визнане судом відумерлою спадщиною, і право на яке відповідно до законодавства підлягає державній реєстрації.

4.2.  Юридичний підрозділ забезпечує ведення обліку такого майна у порядку, затвердженому Райгородоцькою сільською радою.

5. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

5.1. Щорічно, до 5 числа місяця, що настає за звітним, юридичний підрозділ подає Райгородоцькому сільському голові звіт із зазначенням переліку поданих у звітному періоді до суду заяв про визнання майна відумерлою спадщиною, прийнятих судових рішень про визнання майна відумерлою спадщиною та майно, на яке зареєстровано право комунальної власності за Райгородоцькою сільською територіальною громадою.

 

 

Секретар                                                              Світлана БАРАНОВСЬКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Порядку взаємодії виконавчих органів,

 інших структурних підрозділів, комунальних

підприємств, установ та організацій,

старост Райгородоцької сільської ради

з питань визнання спадщини

відумерлою (пункт 2.2)

 

ФОРМА РЕЄСТРУ

майна, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною

 

№ з/п ПІБ померлого, дата смерті

         Місце відкриття спадщини    Інформації про майно, що може бути визнано  судом відумерлою спадщиною

(місцезнаходження майна, його опис)     

Відомості про можливих кредиторів, суми заборгованості та інші наявні обтяження          Документи, що наявні 

Примітки

(відомості про заявника, що надав інформацію, документи, які необхідно витребувати тощо)

1.

2.

3.                                                    

 

Додаток 2

до Порядку взаємодії виконавчих органів,

структурних підрозділів апарату

Райгородоцької сільської ради та її

виконавчого комітету, комунальних

підприємств, установ та організацій,

старост з питань визнання спадщини

відумерлою (пункт 2.8)

ФОРМА АКТА

обстеження майна, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною

№ ___                                                            «_____»______________ 202   року

Посадові особи

1.      _____________(власне ім’я, прізвище) -  ________________,  посада;

2.      _____________(власне ім’я, прізвище) -  ________________,  посада;

3.      ____________ (власне ім’я, прізвище) -  ________________,  посада;

4.      _____________(власне ім’я, прізвище) -  ________________,  посада.

обстеживши  ____________________________ (вказати об’єкт обстеження) - майно, що може бути визнано судом відумерлою спадщиною, та розташоване на території Райгородоцької сільської територіальної громади, за адресою (вказати місцезнаходження майна)______________________________________________, встановили наступне:

1) _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ (вказати технічні характеристики  майна)

2) ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________(вказати відомості про стан майна та можливість використання за призначенням)

3) ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ (вказати інші відомості:  інформація про осіб, які можуть бути спадкоємцями, отримані з доступних джерел, зокрема від мешканців сусідніх домоволодінь, потенційних кредиторів, про розмір заборгованості (якщо така існує), про вжиття нотаріусом або в сільських населених пунктах - посадовою особою органу місцевого самоврядування, уповноваженою на вчинення нотаріальних дій, заходів щодо охорони спадкового майна, тощо).

Цей акт складено на ____ (вказати кількість) аркушах, пронумеровано, прошито та  підписано   у  __________ (вказати кількість) примірниках.

_______________ підпис

_______________ підпис

_______________ підпис

_______________ підпис


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь