Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ризики вживання недоброякісної питної води

Дата: 11.07.2024 10:58
Кількість переглядів: 41

 

Фото без опису

З кожним роком в світі зростає проблема нестачі питної води. Ризик захворіти внаслідок споживання недоброякісної питної води дуже високий. До хвороб з водним фактором  розповсюдження належать такі інфекційні захворювання як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, що пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння токсинами синьо-зелених водоростей тощо). На жаль, всі перелічені хвороби трапляються і в Україні. Щороку Міністерство охорони здоров’я повідомляє про спалахи тих чи інших захворювань, пов’язаних з водою.

В Україні 5,7 млн. мешканців міст та 11,7 млн. сільського населення споживають воду із колодязів та індивідуальних свердловин, що живляться ґрунтовими водами. У переважній більшості ці водні джерела не проходять періодичного очищення та санації. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення використовує населення, насамперед у сільській місцевості.

Вживання води з підвищеним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я. З ним безпосередньо пов’язане захворювання водно-нітратною метгемоглобінемією у дітей до 1 року життя, летальні випадки від якої реєструються все частіше.

Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу також називають “блакитний синдром немовлят”. Випадки метгемаглобінемії трапляються частіше за все в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів.

Групи підвищеного ризику  складають немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодуванні, сільське населення, що споживає воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів, а також  чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, з захворюваннями дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи.

У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе через споживання овочевих і фруктових соків, молочних сумішей, що готуються на воді, забрудненій нітратами. Особливо небезпечна хронічна дія нітратів для дітей.

Найвищим ризиком забруднення питної води є у тих випадках, коли як джерело водопостачання використовують ґрунтові води, які піднімають на поверхню за допомогою шахтних та трубчастих колодязів. При забрудненні ґрунту нечистотами і хімічними речовинами існує небезпека потрапляння їх у ґрунтові води. В умовах підтоплення територій у колодязній та джерельній воді може спостерігатися збільшення вмісту амонійних солей, нітритів і нітратів. Надходження останніх у воду колодязів відбувається внаслідок забруднення ґрунту, через який фільтрується вода, що живить джерело водопостачання. Джерелами забруднення ґрунту можуть бути компостні ями, гноєсховища, вигреби дворових вбиралень, майданчики підземної фільтрації, склади мінеральних та органічних добрив, що утримуються з порушенням вимог санітарного законодавства.

Для запобігання виникнення захворювань дітей на водно-нітратну метгемоглобінемію необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

  • для приготування їжі дітям віком до трьох років використовувати лише воду з джерел централізованого водопостачання (що відповідає санітарним вимогам) або бутильовану воду промислового виготовлення;
  • при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, синюшності шкірних покровів, задусі, прискореному серцебитті, судомах) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Щоб вберегтися від цієї недуги, батьки повинні потурбуватися про визначення якості питної води, що вживається сім’єю з колодязів та індивідуальних свердловин. Для цього необхідно дослідити воду в лабораторії, що атестована на визначення хімічних показників, у тому числі, на нітрати в питній воді.

А якщо вміст нітратів у воді перевищує допустимі значення, то необхідно шукати альтернативне джерело води. Вміст нітратів у воді в одному і тому ж населеному пункті може бути абсолютно різним у кожному конкретно взятому колодязі.

Необхідно пам’ятати, що нітрати – це досить стійкі хімічні сполуки, які не знищуються шляхом кип’ятіння, відстоювання та після дезінфекції. Їх кількість згодом може тільки збільшуватися. Як альтернативне водопостачання можна використовувати бутильовану воду для пиття та приготування їжі.

Також необхідно звернути увагу на овочі, які вживаються в їжу та можуть накопичувати в собі нітрати. Їх перед уживанням необхідно ретельно мити і чистити від шкірки, у якій концентрація шкідливих речовин значно вища.

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання,  рекомендуємо:

  • не вживати питну воду з колодязів і джерел, вміст нітратів у воді яких перевищує нормативні показники, та не використовувати її для приготування сумішей для дитячого харчування. За таких обставин рекомендуємо вживати воду з перевірених джерел або бутильовану промислового виготовлення;
  • з обережністю застосовувати в приватному секторі мінеральні й органічні добрива;
  • дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо оголовка глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);
  • не розташовувати в радіусі 50 м від колодязів та каптажів гноївок, дворових туалетів, компостних та вигрібних ям;
  • не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведенням дезінфекції.

Сергій КОЛУБОВСЬКИЙ - начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства  Бердичівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь