Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційно-методичні матеріали до 8 травня – Дня пам’яті та примирення, Перемоги над нацизмом у ІІ-й Світовій війні, та до 9 травня – Дня Європи!

Дата: 30.04.2024 11:27
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті щодо відзначення 8 травня Дня пам’яті та примерення, Перемоги над нацизмом у ІІ Світовій війні, а 9 травня – Дня Європи: https://uinp.gov.ua/aktualni-temy/informaciyni-materialy-do-dnya-pamyati-ta-prymyrennya-8-travnya

Український інститут національної пам’яті: “Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня, з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років. Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. А також – нагадати, що війна розпочалася внаслідок домовленостей між двома тоталітарними режимами: націонал-соціалістичним (нацистським) у Німеччині й комуністичним в СРСР.  У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Цього року Україна втретє відзначатиме День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної російсько-української війни. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ.  Український інститут національної пам’яті пропонує надалі дотримуватися європейського підходу в меморіалізації подій, героїв і жертв Другої світової та сучасної російсько-української воєн.

Сайт Українського інституту національної пам’яті, присвячений Другій світовій війні

Відеопроєкт «Війна і міф», який розвінчує ключові радянські міфи про Другу світову війни

Набір електронних інтерактивних листівок «Україна в роки Другої світової війни (1939–1945)»

Відеоісторія «За що боролася УПА?»

18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була від­крита для інших європейських країн. Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи! Україна з 2023 року відзначає День Європи 9 травня – одночасно з країнами Європейського Союзу. Указ про відзначення Дня Європи 9 травня підписав Президент України Володимир Зеленський.

День Європи: історія свята та значення для України

Стаття УІНП “Україна вперше відзначає День Європи 9 травня: на Хрещатику запрацювала тематична виставка”

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь