Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

село Гардишівка

Дата: 01.08.2021 11:15
Кількість переглядів: 38

Гардишівка, село — до Жовтневої перевороту 1917р.  мало назву Гарнишівка. Назва села походить від слова “гарний”. За другою версією в селі проживав землевласник Гарниш – від чого і пішла назва, що згодом орфоепічно замінена на Гардишівка.    

Поблизу Гардишівки виявлено залишки поселення трипільської культури, а на околиці Кустин — доби бронзи.

 Уродженцем села є Вахнюк Олександр Миколайович (1981-2014) – старшина Збройних сил України, учасник російсько-української війни..

Церква Іоанна Богослова знаходиться у центральній частині села поряд із будинком старостинського округу та закладом загальної середньої освіти .

Перша церква у Гардишівці з’явилась ще у XVIII столітті. Після Жовтневого перевороту 1917 року її закрили, приміщення використовувалося під господарчі потреби, склад. Після Другої світової війни 1941-1945 рр. враховуючи значні пошкодження будівлі церкву розібрали.

У 1998 році в Гардишівці створена релігійна община (парафія) Української Православної Церкви (Московський Патріархат), яка отримала у своє користування приміщення, в якому до цього розміщувалася колгоспна контора. Частина будинку також знаходилось в оренді під розміщену тут автоматичну телефонну станцію (належить ПАТ “Укртелеком”), що обслуговує абонентів села. Цього ж року зусиллями ктитора (церковний староста, керуючий господарським життям храму) Григорія Ігнатюка в будівлі розмістився Свято-Іоанно-Богословський храм.

7 лютого 2019 року община парафія святого апостола Іоана Богослова села Гардишівка вийшла зі складу УПЦ МП та перейшла до Православної Церкви України (без священника). Ця парафія стала першою у Бердичівському районі, що увійшла до складу ПЦУ після отримання нею Томосу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь