Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт Райгородоцького сільського голови про проведену роботу за 2023 рік

Дата: 30.01.2024 11:44
Кількість переглядів: 68

Фото без опису

Добігає кінця другий рік життя в умовах повномасштабної війни. Ще один надскладний рік випробувань, який змінив життя кожного українця. Змінився ритм життя і нашої громади: ми всі адаптувалися до викликів сьогодення та налаштовували роботу відповідно до нових вимог. 

Сьогодні звітую як жила та працювала у 2023 році  Райгородоцька громада та  які пріоритети має в роботі.

Як голова громади, намагаюсь побудувати злагоджену, відкриту роботу депутатського корпусу, виконавчого комітету, структурних підрозділів та апарату сільської ради.

Війна вчить нас максимально швидко ухвалювати об’єктивні рішення, зокрема, щодо допомоги Збройним Силам України, допомоги незахищеній категорії осіб, тимчасово переміщених, та щодо продовольчої безпеки населення, як невід’ємної частини національно-оборонного зусилля. За 2023 рік відбулося 10 пленарних засідань сільської ради, на яких розглянули та прийняли 278 рішень. Це дало можливість вирішити ряд важливих питань життєдіяльності громади щодо  регулювання земельних відносин,  управління майном та питань, порушених у зверненнях громадян, клопотаннях підприємств, установ та організацій тощо.

Виконавча діяльність сільської ради здійснювалася через виконавчий комітет, до складу якого включені представники різних сфер діяльності та галузей, які мають досвід професійної діяльності та можуть впливати безпосередньо на вирішення проблем у населених пунктах. Усього за звітний період відбулося 12 засідання виконавчого комітету, розглянуто та прийнято 137 рішень.

ОСВІТА

Сьогодні освітній процес у нашій державі відбувається під звуки сирен, а часто і під звуки обстрілів. Війна, вимушена міграція, з одного боку, і глобалізація та євроінтеграція, з іншого  — усе це вимагає змін у підходах до освіти. Протягом минулого року освітяни нашої громади робили все можливе для відновлення відчуття надії і можливостей для майбутнього, допомагаючи дітям знайти своє місце в нових реаліях.

        Фото без опису

У 2023 році  заклади освіти Райгородоцької громади працювали за  гнучким форматом організації освітнього процесу (очний, дистанційний, змішаний), за різними формами здобуття освіти (інституційною та індивідуальною), що залежало від воєнної ситуації в Україні, наявності та місткості укриттів, рішень батьків учнів та рішень педагогічних рад закладів освіти.

    Беззаперечно першочерговим завданням  є безпека учнів. Протягом  2023  року проведено поточні ремонти у семи існуючих укриттях та облаштовано 2 найпростіші укриття (Бистрицький ліцей та Бистрицький ЗДО “Сонечко”). Також проведено капітальний ремонт гуртожитку з облаштуванням приміщення подвійного призначення (найпростішого укриття) в с.Романівка на суму 1 466 156.00 грн. У всіх закладах освіти встановлено тривожну сигналізацію (тривожні кнопки).

      Дуже важливим питанням щодо створення сприятливих умов для доступу до якісної освіти є організація  підвезення учнів та вихованців до закладів освіти.  Для підвезення здобувачів освіти та педагогічних працівників Райгородоцької сільської ради  до закладів освіти і у зворотньому напрямку задіяно три шкільних автобуси, один з яких придбано в 2023 році. Учні Бистрицького ліцею підвозилися рейсовим автобусом.

Також під час організації освітнього процесу важливим завданням є організація харчування у закладах освіти та забезпечення дітей належною харчовою продукцією. В минулому році гарячим харчуванням було охоплено всіх вихованців закладів дошкільної освіти (батьківська плата 50%) та всіх бажаючих учнів закладів загальної середньої освіти. Безкоштовним гарячим харчуванням були охоплені всі пільгові категорії дітей, які згідно законодавства України повинні забезпечуватись безкоштовним гарячим харчуванням, а також діти з інвалідністю, діти, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, діти учасників бойових дій. Розуміючи, що важливу роль в організації раціонального та безпечного харчування учнів та вихованців відіграє належна матеріально – технічна база харчоблоків закладів освіти, за кошти Міжнародного надзвичайного фонду допомоги дітям при ООН (ЮНІСЕФ)  щодо надання грошової допомоги опорним ЗЗСО та кошти місцевого бюджету  придбано плиту для шкільної їдальні  Озадівського ліцею на суму 86 220.00грн.(73 140.00грн -кошти ЮНІСЕФ,  13 080.00грн - місцевого бюджету); проведено поточний ремонт і технічне обслуговування системи вентиляції шкільної їдальні Райгородоцького ліцею ім.В.К.Олійника на суму 138 114.00грн.(73 140.00гр.- кошти ЮНІСЕФ,  64 974.00грн. - кошти місцевого бюджету); проведено заміну фільтрів на харчоблоках Романівського ліцею та Романівського ЗДО “Барвінок”, Озадівського ліцею на суму 12 340.00грн; придбано плиту для шкільної їдальні Бистрицького ліцею за кошти місцевого бюджету.

Також протягом 2023 року за кошти місцевого бюджету:

-встановлені каналізаційні люки на території Райгородоцького ліцею ім.В.К.Олійника на суму 45 080.00грн.;

- проведено ремонт котла в котельні Бистрицького ЗДО “Сонечко” на суму 15 000.00грн.;

- встановлено системи зворотнього осмосу в котельнях Райгородоцького

 ім. В.К.Олійника та Озадівського ліцеях на суму 57 189,60 грн;

- проведено монтаж та налаштування системи зворотнього осмосу з встановленням катриджів та запорної арматури в Маркушівському ліцеї та Великоп’ятигірській гімназії на суму 38 346.00грн;

- придбано лічильник електричної енергії для Романівського ліцею на суму 2 500.00грн;

- проведено поточний ремонт внутрішніх мереж теплопостачання в Андріяшівській початковій школі  та Андріяшівському ЗДО “Сонечко” на суму 193 014,40.грн;

-проведено капітальний ремонт котельні із заміною котельного устаткування(усунення аварійної ситуації) в Райгородоцькому ліцеї ім. В.К. Олійника на суму 1 459 976.21грн.;

-проведено капітальний ремонт теплової мережі в Райгородоцькому ЗДО “Оленка” на суму 1 469 670.00 грн.;

- замінено 19 вікнон на енергозберігаючі в ЗЗСО (12  вікон в Райгородоцькому ліцеї ім. В.К. Олійника,  7 в  Озадівському ліцеї), 21 вікно в ЗДО (10 вікон в Райгородоцькому ЗДО “Оленка”, 1 - в Романівському ЗДО “Барвінок” та 10 вікон  у Великоп’ятигірському ЗДО “Теремок” на суму 585 825.00 грн.;

-замінено 1 вхідні  та 3 внутрішніх дверей в Райгородоцькому ЗДО “Оленка” на суму 84 150.00грн;

- замінено дерев’яну огорожу на металеву в Романівському ліцеї та Романівському ЗДО “Барвінок на суму 73 000.00грн”;

- проведено технічне обслуговування внутрішніх мереж водопостачанняна на суму (заміна фільтрів на харчоблоках) 12 340грн.;

- придбано гардеробний комплект та 6 штук світлодіодних світильників для Великоп’ятигірського ЗДО “Теремок” на суму 38 064.00грн;

- придбано фарбу та інші будівельні матеріали для поточних ремонтів на суму170 448грн;

- проведено аналіз проб води та піску на суму 20 000.00грн.( там де вода не відповідала вимогам, завозилась бутильована вода) тощо.

             Освітню роботу з дітьми дошкільного віку здійснювали 16 педагогічних працівників та 35 осіб обслуговуючого персоналу. Станом на 01.09.2023 року в громаді дітей віком до 6 років - 310. Кількість дітей охоплених дошкільною освітою 140, з них 4- внутрішньо переміщені.   Не залишаються поза увагою і діти, які з тих чи інших причин не відвідують дитячі садочки. Усі вони охоплені соціально – педагогічним патронатом. Для вихованців та працівників створені всі умови для безпечного перебування дітей. Два заклади дошкільної освіти Романівський ЗДО ”Барвінок” та Бистрицький ЗДО “Сонечко” мають власні укриття, вихованці та працівники закладів дошкільної освіти шести інших ЗДО укриваються на договірних засадах в укриттях інших суб’єктів  господарювання. На даний час за кошти місцевого бюджету (вже використано матеріалів на суму 90 512,00 грн.) проводиться  поточний ремонт  власного укриття в Райгородоцькому ЗДО “Оленка”.

          У закладах загальної середньої освіти нашої громади працює 130 основних  педагогічних працівників та 12 сумісників.

 Рівень кваліфікації педагогічних працівників дозволяє ефективно вирішувати  всі питання організації освітнього процесу в умовах переходу до профільного навчання.    Станом на 01.09.2023 року кількість учнів у ЗЗСО становила 738, з них внутрішньо переміщені особи - 15. Кількість учнів, які навчаються за кордоном — 49. За дистанційною формою навчання в громаді навчається 131 учень (крім тих, що за кордоном, дистанційно навчаються  ще учні Романівського ліцею). За змішаною формою навчання навчаються учні Бистрицького ліцею та Великоп’ятигірської гімназії. Функціонує 2 групи продовженого дня загальною чисельністю 60 учнів.  У 2023 році базову загальну середню освіту здобули 59 випускників, повну загальну середню освіту 35 випускників. За підсумками навчання 5 випускників показали знання високого рівня та нагороджені  золотими медалями, 1 випускник - срібною медаллю. Три випускники 9 класу отримали свідоцтва з відзнакою.

Фото без опису

   У цей складний час педагогічні працівники не припиняють своєї творчої роботи у підвищенні професійної майстерності та впровадженні інноваційних підходів до освітнього  процесу. Зокрема,  27 грудня 2023 року на базі Бистрицького ліцею відбувся  громадівський етап обласного конкурсу “добрих практик” освітян Житомирщини “Сучасна освіта-2024”. На конкурс було представлено 24 роботи педагогічних працівників з описом власного досвіду застосування інноваційних технологій, методів, форм і моделей організації освітнього процесу. Кращі роботи будуть представлені на обласний конкурс.

 Фото без опису

Також протягом минулого року наші вчителі приймали участь у Всеукраїнських конкурсах та проектах. Так, вчитель фізичної культури Сергій Михальченко увійшов в число переможців Всеукраїнського проєкту «Грай за рівність» від Klitschko Foundationта UEFA Foundationfor Children. Проєкт покликаний допомогти дітям та молоді, які постраждали від війни, адаптуватися до нормального життя через спорт. Також в рамках реалізації локального проекту проведено турнір з футзалу та лекції на теми: «Гендерна рівність в спорті», «Запобігання булінгу та створення безпечного середовища в освітньому закладі» для учнів ліцею. За результатами проведення локального проєкту, Маркушівський ліцей увійшов до 25 кращих освітніх закладів-учасників заходу та отримав спортивний інвентар на суму 17600 грн. Окрім того, Сергій Михальченко став переможцем конкурсу від Parimatch Foundation Ukraine під час Міжнародної конференції «Інновації тіло виховання 3.0. Виклики сьогодення», яка обʼєднала активних вчителів, представників спорту та наукових експертів, та отримав спортивний інвентар на суму 13000грн. В межах реалізації проєкту «Спільно» дитячий фонд ООН - UNICEF передав для ліцею бокс зі спортивним інвентарем.

Фото без опису

Відрадно, що учні закладів освіти громади, під керівництвом наших талановитих педагогів, брали участь та ставали переможцями у Всеукраїнських, обласних конкурсах та проєктах. Зокрема, учень 11 класу Райгородоцького ліцею Слюсар Євгеній здобув призове місце у конкурсі - захисті наукових робіт Житомирського територіального відділення МАН України та став найкращим дослідником у секції “Теологія та релігієзнавство”.

  У закладах  освіти з 05.06.2023р. по 13.06.2023р.  працювало чотири табори організованого дозвілля з короткотривалим перебуванням, де активно відпочивало 90 дітей (при Андріяшівській початковій школі, Великоп’ятигірській та Гардишівській гімназіях, Озадівському ліцеї).   Учасники таборів організованого дозвілля  приймали активну участь в проведенні цікавих ігор, танців, майстер-класів, квестів, туристичних подорожей, еколого-натуралістичних і природоохоронних творчих конкурсах та акціях, відвідуванні музеїв, парків тощо. Зокрема, команда учнів «Крок» Райгородоцького ліцею взяла участь у проєкті по активному дозвіллю молоді «Літні дні» та отримала фінансування у розмірі 35700 грн. на його втілення, в рамках Інноваційної програми для молоді  UPSHIFT, яку реалізовує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у партнерстві з ГО “Інститут Креативних Інновацій” в Житомирській області.

У громаді функціонує Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Райгородоцької сільської ради, на обслуговуванні   якого станом на 20.12.2023 р. перебуває 3425 дітей від 0 до 18 років. З них у:

 - Райгородоцькій громаді – 1208 дітей;

 - Гришковецькій громаді – 1547 дітей;

 - Швайківській громаді – 670 дітей.

Фото без опису

У 2023 році діяльність Інклюзивно-ресурсного центру забезпечували 5 педагогічних працівників - 2  практичні психологи, 1 дефектолог, 1 логопед, 1 реабілітолог.    Надання освітніх послуг дітям із особливими освітніми потребами (ООП) здійснюється у  18 закладах освіти  громад.  Створено 4 інклюзивні групи, в яких здобувають освіту 9 дітей та 40  інклюзивних класів,  в яких навчається 51 учень. Особистісно-орієнтовний підхід до навчання осіб з ООП забезпечують 40 асистентів вчителів і 5 асистентів вихователів. В порівнянні з минулим роком кількість здобувачів освіти, які навчаються інклюзивно, збільшилась на 7 осіб. 13 дітей за станом здоров’я здобувають освіту на індивідуальній формі. Із загальної кількості обстежених дітей у 2023 році - 22 дитини   здобувають освіту у Гришковецькій спеціальній школі.  Показник охоплення дітей інклюзивним навчанням  має зростаючу динаміку. У звітному періоді фахівцями центру було  здійснено 81 комплексних психолого-педагогічних оцінок дітей, батьки яких звернулися до центру із заявою. Із числа обстежених дітей  75 мають особливі освітні потреби.  Директором та фахівцями (консультантами) центру  надано 457 консультацій, з них – 110 педагогічним працівникам, 277- батькам, 70 -іншим  особам.    Тематика консультацій  у більшості випадків стосувалася особливостей розвитку дитини відповідно до виду порушення, результатів комплексного обстеження когнітивної та емоційно-вольової сфер, мовленнєвого та фізичного розвитку.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ

Велика увага в громаді приділяється соціальному захисту населення.

Так, для реалізації соціального захисту та пільгового медичного обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і є жителями нашої громади,  було оголошено конкурс на  визначення надавачів послуг щодо пільгового медичного обслуговування. Переможцями, з якими було заключено договори, стали такі установи як КНП «Стоматологічна поліклініка Бердичівського району» Гришковецької селищної, Райгородоцької, Семенівської та Швайківської сільських рад - на безоплатне позачергове та пільгове першочергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів та прирівняних по вартості до них) громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та ТзОВ «Подорожник» - на безоплатне забезпечення лікарськими засобами за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших пільгових категорій Райгородоцької сільської ради. Протягом минулого року з бюджету сільської ради виділено і використано на зубопротезування 5 500,00 грн.; на безоплатне придбання ліків - 14 000,00 грн. Для реалізації Програми  «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2023 рік» з місцевого бюджету було виділено 218 000,00 грн. Протягом минулого року на обліку у відділі соціального захисту населення перебували 16 жителів громади, які надавали соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та отримали кошти з місцевого бюджету. Найбільш незахищені категорії громадян отримували також  продовольчі пакети та матеріальну допомогу.Для оплати засобів зв’язку окремим категоріям громадян діє Програма відшкодування витрат на надання пільг з послуг зв’язку на 2021-2025 роки. За даними АТ «Укртелеком» стаціонарним телефонним зв’язком в 2023 році користувались 5 жителів громади: 1 – учасник бойових дій, 4 – постраждалі та ліквідатори аварії на ЧАЕС. З місцевого бюджету було виділено кошти для компенсації АТ «Укртелеком» в сумі  4 500,00 грн.

Фото без опису

З початку 2023 року на території громади проживало близько 900 внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій та зони бойових дій (ВПО),  з них відділом соціального захисту населення громади 493 особи було зареєстровано, видано довідки ВПО та зібрано пакет документів для отримання допомоги на проживання. Станом на 31.12.2023р. на території громади проживає 145 ВПО, з них в Центральній районній лікарні – 19. Протягом минулого року  відділом соціального захисту населення було прийнято  23 заяви від ВПО щодо постановки на облік та отримання державної соціальної допомоги на проживання, а також 145 заяв від ВПО щодо скасування довідок ВПО в зв’язку із від’їздом до постійного місця проживання, а більше 20 жителів громади отримали грошову компенсацію  від Товариства Червоного Хреста на житлово-комунальні послуги за розміщення 52 ВПО у своїх власних будинках.

Відповідно до місцевої Програми соціальної підтримки осіб, постраждалих внаслідок військової агресії (російсько-української війни) на 2022-2023 роки з місцевого бюджету в 2023 році проведено  виплату одноразової адресної грошової допомоги у разі загибелі або смерті,  зникнення безвісти учасника бойових дій в умовах воєнного стану під час вторгнення Росії в Україну одному із родичів, зареєстрованих на території Райгородоцької сільської ради, в розмірі 10 000,00 грн  та виплату одноразової адресної грошової допомоги для медичного лікування внаслідок поранень, контузії учасників бойових сільської ради  в розмірі 5 000, 00грн.  Так, з місцевого бюджету було виплачено 8 допомог членам сімей загиблих та   18 допомог пораненим військовослужбовцям в сумі  170 000,00 грн.

Також за наданням одноразової матеріальної допомоги звертались важкохворі жителі громади, які потребують кошти на лікування, та громадяни, які з тих чи інших причин потрапили у складні життєві обставини. Для вирішення зазначених питань за рахунок коштів місцевого бюджету надано матеріальну допомогу на суму 230 000,00 грн.

В умовах російсько-української війни відділ соціального захисту населення опікується проблемами ветеранів війни та займається питаннями  ветеранської політики. В приміщенні Центру надання адміністративних послуг-Дія працює «Вікно послуг для ветеранів», де ветерани війни можуть отримати консультації з питань правової підтримки, освіти, соціального захисту, земельних питань, адміністративних послуг.

Комунальна установа «Центр соціальних послуг Райгородоцької сільської ради»  надає  соціальні  послуги  сім’ям/особам,   які  перебувають  у складних  життєвих  обставинах  та  потребують  сторонньої   допомоги.

 В 2023 році за допомогою ПК «ЄІССС» КУ «Центр соціальних послуг Райгородоцької сільської ради» було внесено до Всеукраїнського Єдиного соціального реєстру надавачів соціальних послуг та до дашборду  Мінсоцполітики України.

Протягом 2023 року соціальну послугу з догляду  вдома  отримували 98 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю (з них 19 осіб на платній основі), послугу соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування отримували 2 прийомні сім’ї (в них 3 дітей), соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах отримували 4 сім’ї (в них 10 дітей). В 2023 році відділом соціального захисту населення було прийнято 20 заяв від жителів громади на отримання соціальної послуги «догляд вдома» та 1 заяву на послугу «соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах». Протягом минулого року надійшло коштів від надання платних соціальних послуг в сумі   15729,07  грн.

         На первинному обліку Служби у справах дітей (ССД) перебуває 31 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. З них: під опікою - 24 дитини; в дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ)– 6 дітей, в Гришковецькій спеціальній школі на повному державному утримання 1 дитина. ССД систематично співпрацює з  опікунами, в яких виховуються  діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, відвідує їх вдома, запрошує на співбесіду, надає консультативну допомогу з тих чи інших питань.

         Налагоджена тісна співпраця  з благодійними організаціями, фондами та меценатами, які надають всебічну допомогу кризовим сім’ям та сім’ям, де діти під опікою: БФ «Зростай в родині», БФ «Лумус», благодійником із Німеччини українського походження Яковом Прокопчуком, меценатами з німецького селища Ворінгена, БФ «Партнерство кожній родині», церквою ЄХБ «Відродження», що у с. Велика П’ятигірка.

 

З метою організації та проведення роботи з визначення потреб населення Райгородоцької сільської ради у соціальних послугах відділом соціального захисту населення, комунальною установою «Центр надання соціальних послуг», Службою у справах дітей  продовжується проведення внутрішньої  оцінки якості соціальних послуг, заповнення та аналіз анкет  для вивчення рівня задоволення отримувачів соціальних послуг, здійснюється  збір інформації та банку даних про жителів пільгових категорій для визначення потреб населення громади у соціальних послугах та здійснення моніторингу. 

В подальших планах -   розробка  Комплексної програми  соціального  захисту  населення  Райгородоцької сільської ради на  період  до 2030 року  та заходів  до  неї, що  дасть  можливість підвищити рівень життя тих мешканців Райгородоцької сільської  ради, які опинилися  в складних життєвих обставинах та неспроможні їх самостійно подолати. Також на часі  - удосконалення місцевих програм соціального характеру; продовження роботи з організації своєчасної допомоги сім’ям, дітям та молоді шляхом взаємодії між структурними підрозділами апарату сільської  ради, освітніми закладами, закладами охорони здоров’я, установами, підприємствами, правоохоронними органами для побудови ефективної системи соціального захисту населення   громади.

                                                      БЛАГОУСТРІЙ ГРОМАДИ

Фото без опису

Роботи з благоустрою сіл громади виконуються постійно. Так, протягом звітного періоду проводилося облаштування та упорядкування територій сміттєзвалищ поблизу населених пунктів. Роботи проведено за рахунок коштів місцевого бюджету. Також проводився благоустрій, вирізка  аварійних та сухостійних дерев на місцевих кладовищах, видалялися чагарники, обкошувалися узбіччя доріг, підтримувалися у належному стані пам’ятники.

Фото без опису

Навесні 2023 року всі установи сільської ради були залучені до прибирання дороги Р 31 (Бердичів –Хмільник), яка проходить через Райгородоцьку громаду. Варто зазначити, що до благоустрою на території сіл громади долучаються  активні жителі, яких щороку стає дедалі більше.

Фото без опису

З метою  покращення доріг у селах громади, а також умов для безпечного та комфортного дорожнього руху, в минулому році за рахунок коштів місцевого бюджету було проведено поточний ремонт доріг  комунальної власності. Вартість робіт склала 6134585,43 грн. 

На жаль, стан ще деяких доріг у нашій громаді бажає бути кращим, з цього приводу надходить ряд звернень громадян, але впевнений, що поступово нам вдасться покращити їх стан.

 

МЕДИЦИНА

Підвищення доступності та якості медичного обслуговування – цільові орієнтири діяльності КНП «Райгородоцький Центр ПМСД».         Мережа закладів охорони здоров’я громади наближена до пацієнта. Функціонує 3 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 4 фельдшерсько-акушерські пункти, 6 фельдшерських пунктів. Колектив Райгородоцького ЦПМСД  складається з 7 лікарів, 7 медичних сестер, 8 фельдшерів. Один фельдшер перебуває  у декретній відпустці, а один - мобілізований.

 

       Фото без описуВпродовж 2023 року було проведено поточні ремонти фельдшерсько-акушерських пунктів в селах Велика П’ятигірка, Гардишівка, у фельдшерському пункті села Андріяшівка, у Озадівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини та в кабінетах, що орендуються в приміщенні районної поліклініки. В подальшому планується проведення ремонтних робіт у фельдшерсько-акушерських пунктах сіл Романівка та  Бистрик, а також у фельдшерському пункті села Лісова Слобідка.

         Заклад має два пакети контрактування :

1. Первинна медична допомога

2. Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами.

 

Приємно зауважити, що наші лікарі надають медичні послуги не лише жителям Райгородоцької громади, а й жителям сусідніх громад. Загальна кількість заключених декларацій 10043 при кількості населення громади 7845.

В закладі створено електронний запис на прийом до лікаря по телефону та  через додаток e-Health, є фейсбук сторінка, де   висвітлюється важлива інформація для пацієнтів.

Щодо укомплектованості матеріально- технічної бази, то є аналізатори -1 гематологічний, 2 сечових, але заклад потребує ще 2 гематологічних аналізатори, 1 біохімічний, 1 сечовий та e-холестеринометр.

 

Фото без опису

У минулому році Райгородоцька громада отримала від ЮНІСЕФ генератор потужністю 10 кВт для Райгородоцької амбулаторії загальної практики - сімейної медицини. Потужний генератор дасть змогу забезпечити безперебійне надання медичної допомоги жителям громади у разі довготривалої відсутності електроенергії.

 

Фото без опису

Комунальному некомерційному підприємству «Центральна районна лікарня Бердичівського району» від спонсорів з Баварського селища Ворінгена у 2023 році передали негатоскоп для перегляду радіографічних знімків, для забезпечення малозахищених верств населення з обмеженими можливостями, передано засоби для пересування:  ходунки, милиці, інвалідні візочки, а також систематично надається  допомога продуктами харчування.

 

З метою ранньої діагностики туберкульозу, онкологічних захворювань та інших захворювань грудної порожнини у 2023 році було організовано підвіз маломобільних верств населення громади для профілактичного флюорографічного обстеження у поліклінічне відділення Бердичівської районної лікарні.


УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ТА МАЙНОМ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Принципи ефективності і прозорості в діяльності сільської ради застосовуються в питаннях розпорядження комунальною власністю. Так, в 2023 році за результатами відкритих торгів через систему «PROZORRO» було передано в оренду 14 нежитлових будівель бувшого військового містечка в с.Романівка. Також застосування електронних аукціонів під час передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, забезпечило наповнення місцевого бюджету на загальну суму більше 600 000 гривень. Окрім того передано в оренду чотири земельні ділянки в комплексі з розташованими на них водними об’єктами. Орендна плата за які склала 370 000 гривень. Також  за рік було укладено 32 договори оренди на землі комунальної власності.

Протягом 2023 року працювали над інвентаризацією водних об’єктів (ставків), що в подальшому дасть можливість  передати ці об’єкти в оренду.  

З метою збереження парку пам’ятки садово-паркового мистецтва «Райгородський», який знаходиться с.Райгородок  біля вілли Мечислава Мазаракі, проведено проектні роботи по встановленню меж парку. В майбутньому плануємо зробити парк перлиною та окрасою громади, тому вже розпочато благоустрій його  території, зокрема, видалення аварійних і сухостійних дерев.

З метою  роз’яснення законодавства  з питань мінімального податкового  зобов’язання  (МПЗ)  та змін до податкового кодексу в старостинських округах проводилась збори одноосібників.

 

КУЛЬТУРА

Фото без опису

У непростий для України час випробувань, нам, як ніколи, потрібна сучасна культура і народне мистецтво, нам потрібно, щоб мистецький голос лунав сильно та переконливо. Саме тому впродовж звітного періоду в закладах культури громади відбувалась планова робота щодо проведення тематичних заходів до відзначення знаменних і пам’ятних дат, релігійних свят, заходів для дітей та молоді.

На жаль, у зв’язку з військовим станом в державі, заходи проводилися в онлайн-режимі та офлайн-режимі з обмеженою кількістю присутніх, з дотриманням всіх правил безпеки. Також створювалися тематичні відеоролики, які висвітлювалися в соціальних мережах.

Фото без опису

В бібліотечних закладах громади впродовж 2023 року було організовано та проведено: тематичні викладки літератури, години спілкування, виставки-інсталяції, вікторини, різного роду презентації, тренінги, перегляди літератури, бесіди, відео години, історично-документальні виставки тощо.

                                                     БЮДЖЕТ ГРОМАДИ

  Основним і пріоритетним  в роботі територіальної громади було питання виконання бюджету, адже  завдяки надходженням  можливе було виконання тих чи інших запланованих заходів та робіт.

                                                                          Доходи бюджету

Станом на 01.01.2024 року до загального фонду бюджету надійшло     

85 260,5 тис. грн., з них власних та закріплених доходів – 39 160,4 тис. грн.,       офіційних трансфертів – 46 100,1 тис. грн.  Виконання планових показників 2023 року становить 110,7% (понад план отримано бюджетом 3 799,7 тис.грн.

У порівнянні з минулим роком надходження збільшились на 8 141,9 тис.грн або на 126,2%.

Найбільшу питому вагу у надходженнях загального фонду займає податок з доходів фізичних осіб і становить 56,6% або 22 148,9 тис.грн, що на 1 690,4 тис.грн більше надходжень минулого року.

До спеціального фонду у 2023 році надійшло 5 468,7 тис.грн, з них офіційних трансфертів – 2 356,2 тис.грн, власних долходів – 1 411,9 тис.грн.

                                                               Видатки бюджету

За січень-грудень 2023 року бюджетом сільської ради проведено видатків загального фонду на загальну суму 79 359,5 тис. грн., в тому числі на:

-      заробітну плату з нарахуваннями – 55734,8 тис. грн.;

-      поточні трансферти  - 7 927,1 тис. грн.;

-      видатки на оплату комунальних послуг та енергоносії – 3927,7 тис. грн.;

-      продукти харчування  - 1 159,9 тис. грн.;

-      інші поточні видатки – 9 940,7 тис. грн.;

-      інші виплати населенню – 669,3 тис.грн.

Видатки по галузях:  

-      освіта – 49 274,6 тис. грн.;

-      управління – 12 917,9 тис. грн.;

-      культура і мистецтво- 1658,1 тис. грн.;

-      житлово-комунальне господарство та інші-       6 152,7 тис. грн.;

-      соціальний захист  -      3 246,8 тис. грн.;

-      охорона здоров’я- 6 109,4 тис. грн.

Із спеціального фонду бюджету проведено 10 328,9 тис.грн видатків, з них 9 019,6 тис.грн – капітальні видатки.

 

ПРАЦЮЄМО ЗАДЛЯ ЄДИНОЇ МЕТИ – ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ

 

У 2023 році одними з найважливіших для Райгородоцької сільської ради  були, безумовно, питання проведення оповіщення військовозобов’язаних громади про їх виклик до Бердичівського РТЦК та СП, поставка техніки  підприємств всіх форм власності у військові частини,  питання цивільного захисту населення. Оповіщення військовозобов’язаних в населених пунктах громади здійснювалось працівниками старостинських округів, в окремих випадках до оповіщення залучались працівники РТЦК та СП, поліцейські офіцери громади. Протягом минулого року розпорядження начальника Бердичівського РТЦК та СП про проведення оповіщення виконувались вчасно та якісно. Періодично проводились практичні заняття з проведення оповіщення військовозобов’язаних з залученням старост, представників РТЦК та СП, поліцейських офіцерів громади на яких обговорювались виконання розпоряджень Бердичівського РТЦК та СП та проблемні питання з оповіщення.

Фото без опису

 Пріоритетним напрямом була робота направлена на підтримку Збройних Сил України. У 2023 році за запитами військових частин на потреби оборони з сільського бюджету було виділено 488 000 грн. Зокрема, для потреб 139 окремого батальйону територіальної оборони придбано дев'ять бронековдр, закуплено комплект колес підвищеної прохідності.

Фото без опису

Розуміючи, що актуальною для наших військових залишається потреба в транспортних засобах, долучились до виконання мобілізаційних завдань Бердичівського РТЦК та СП та передали військовим вже другий шкільний автобус.

Фото без опису

Від територіальної громади та спонсорів з Баварського селища Ворінген неодноразово передавали для поранених бійців, які проходять лікування у  госпіталі для ветеранів війни Житомирської обласної ради, гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування, а саме: муки, хліба, цукру, макаронних виробів, олії тощо.

Фото без опису

За ініціативи директора ТОВ «Українська ягода» Леоніда Стемківського працівники Райгородоцької сільської ради долучилися до збору жимолості для наших захисників, які проходять лікування в госпіталі ветеранів війни Житомирської обласної ради.

Фото без опису

З перших днів повномасштабного вторгнення і до сьогодні освітяни нашої громади активно та організовано долучаються до волонтерського руху, перетворивши заклади освіти на центри волонтерської активності. Педагогам разом з учнями, батьками, громадськістю вдалося зробити чимало: плетіння маскувальних сіток, виготовлення балаклав,  в’язаних шкарпеток, рукавичок, валянок, оберегів, солодощів, пасок, участь у акціях "ЗІГРІЙ ВОЇНА", “Наближаємо перемогу”, “Воїнам наша турбота і підтримка”, "Подаруй захисникам тепло рідного дому",  участь у Всеукраїнському конкурсі «Оберіг Святого Миколая». На базі Маркушівського ліцею функціонує цех з пошиття валянок для наших захисників, а меценати з Баварського селища Ворінген забезпечили даний цех нитками.

 Фото без опису

В минулому році жителі Райгородоцької, Швайківської та Вчорайшенської громад долучились до надання гуманітарної допомоги жителям Херсонщини, постраждалим від підриву російськими терористами Каховської ГЕС. Спільними зусиллями було зібрано та передано речі першої необхідності, засоби гігієни, продукти, бутильовану воду, одяг та взуття для дорослих і дітей.

Фото без опису

Також жителі громади відгукнулись на збір гуманітарної допомоги для наших захисників та цивільного населення Дніпропетровської області. Збір було організовано благодійним фондом «Загін небайдужих».

 

В 2023 році продовжили працювати  Пункти незламності в селах Райгородок, Маркуші та Озадівка, в яких у разі тривалої відсутності електропостачання,  мешканці мали можливість обігрітись, зарядити свої електронні пристрої, телефони.

Фото без опису

Протягом 2023 року в громаді тричі відбулась виїзна форма заготівлі донорської крові під гаслом «Здай кров - врятуй життя». В умовах повномасштабного вторгнення ворога, коли проводяться бойові дії та постійно існує загроза обстрілів чи ракетних ударів, препарати крові є особливо цінними. Розуміючи це, жителі громади активно долучилися до благородної справи, яка допоможе врятувати чиєсь життя.

Дякую всім за небайдужість та згуртованість! Висловлюю величезну подяку нашим землякам, колегам та друзям із-за кордону за надання гуманітарної допомоги, за жертовність і розуміння. Подолати зло та наблизити світлий день Перемоги зможемо лише разом, пліч-о-пліч.

 

 

Сьогодні багато наших земляків воює на полі бою, дякую кожному за відвагу та  патріотизм. На жаль, за весь час війни з росією загинуло 33 військовослужбовці з нашої громади. Співчуваю родинам загиблих та висловлюю слова подяки за те, що виховали патріотів України. Ми завжди пам'ятатимемо наших воїнів, які за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність рідної землі віддали найдорожче - своє життя.

Ми живемо у надскладний  час війни і мусимо бути сильними, згуртованими, єдиними. Адже лише завдяки консолідації зусиль нам вдалося в 2023 році забезпечити життєдіяльність громади та реалізували багато хороших ініціатив. Маю щастя, що працюю з однодумцями, спеціалістами в своїй сфері, ідейними людьми, котрі як і я, живуть тим, що роблять. Дякую їм за професіоналізм, стійкість і підтримку. Дякую також усім жителям громади за активну громадську позицію, небайдужість, силу духу та вірність інтересам громади та України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь