Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про створення Молодіжної ради при Райгородоцькій сільській раді

Дата: 08.11.2022 15:51
Кількість переглядів: 87

    УКРАЇНА

      РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

                                           БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

                                               ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 

Двадцять сьома сесія                        с.Райгородок                         VIIІ скликання

 

від  .2022р.                                                                                           №

                                                                                      

Про створення Молодіжної ради

при Райгородоцькій сільській раді

 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.2019 №1198 «Про затвердження типових положень про молодіжні консультативно-дорадчі органи», з метою створення постійно діючого органу  при Райгородоцькій сільській раді,  залучення молоді  до формуваня молодіжної політики та соціально-культурного розвитку Райгородоцької громади, забезпечення узгодженості дій у вирішенні питань, пов’язаних із життям молоді та консолідації молодіжного руху, сільська  рада вирішила:

 

  1. Створити Молодіжну раду при Райгородоцькій сільській раді (далі – Молодіжна рада).

 

  1. Затвердити Положення про Молодіжну раду, що додається.

 

  1. Затвердити склад ініціативної групи Молодіжної ради, що додається.

 

  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію  з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності та гуманітарних питань.

 

Сільський голова                                 Максим САМЧИК

ПОЛОЖЕННЯ

про Молодіжну раду при Райгородоцькій сільській раді.

1. Загальні положення

1.1. Молодіжна рада при Райгородоцькій сільській раді (далі – Молодіжна рада) є консультативно-дорадчим, представницьким органом з питань молодіжної політики, покликаним сприяти взаємодії Райгородоцької сільської ради , її виконавчих органів  та молоді Райгородоцької громади, забезпечувати узгодженість дій у вирішенні питань, пов'язаних із життям молоді та її участю в усіх сферах життя громади, проведенням інформаційно-навчальної роботи серед молоді та консолідації молодіжного руху Райгородоцької територіальної громади.

1.2. Молодіжна рада у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, рішеннями Райгородоцької сільської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями   сільського голови, а також цим Положенням.

 1.3. Рішення Молодіжної ради мають рекомендаційний характер для органів місцевого самоврядування, але мають зобов’язуючу дію для органів, які створені Молодіжною радою.

 1.4. Молодіжна рада систематично інформує громадськість про свою діяльність і прийняті рішення через офіційний сайт та соціальну сторінку Райгородоцької  сільської ради і у засобах масової інформації.

 1.5. Молодіжна рада не належить до релігійних об'єднань і політичних партій та рухів, а користується принципом надання рівних можливостей стосовно співпраці з ними.

1.6. Члени Молодіжної ради працюють на громадських засадах та діють на засадах законності, гласності, поєднання загальнодержавних, громадських та місцевих інтересів.

1.7. У своїй діяльності Молодіжна рада підзвітна Райгородоцькій сільській раді. 1.8. Молодіжна рада не має статусу юридичної особи.

1.9. Координацію діяльності Молодіжної ради здійснює головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту  Райгородоцької сільської ради, а головним розпорядником коштів місцевого бюджету, передбачених на фінансування програм та заходів Молодіжної ради є Райгородоцька сільська рада.

2. Основні принципи, мета та завдання

 2.1. Основними принципами діяльності Молодіжної ради є:

 - верховенство права;

- законність;

- демократизм;

 - гласність;

- ініціативність;

 - матеріальна незацікавленість;

- колегіальність;

- відповідальність.

 2.2. Мета діяльності Молодіжної ради – створення соціально-економічних, політичних, правових та організаційних умов для інтелектуального, морального, фізичного розвитку молоді, реалізації творчого потенціалу як у її власних інтересах, так в інтересах громади, набуття досвіду роботи в органах місцевого самоврядування, можливість безпосередньої участі в формуванні місцевої політики.

2.3. Основними завданнями Молодіжної ради є:

- залучення молоді до участі у громадському житті  територіальної громади шляхом розробки та реалізації молодіжних програм;

 - поширення серед молоді волонтерського руху, спрямованого на поліпшення соціального становища та життя молоді  територіальної громади;

 - вивчення, систематичний аналіз і прогнозування будь-яких соціальних процесів у молодіжному середовищі;

- визначення та обґрунтування пріоритетних напрямів молодіжної політики, зміцнення правових та матеріальних гарантій молоді;

- розробка рекомендацій та пропозицій щодо реалізації молодіжної політики у Райгородоцькій сільській раді.

- сприяння забезпеченню координації дій органів місцевого самоврядування з питань реалізації державної політики у молодіжній сфері, проведенню роботи з роз'яснення її цілей та завдань;

 - координація роботи громадських організацій, молодіжних організацій, органів молодіжного самоврядування  закладів освіти, що діють на території  територіальної громади в напрямку вирішення актуальних проблем молоді громади;

 - сприяння у забезпеченні реалізації прав та законних інтересів молодіжних об'єднань громадян, учнівської молоді;

- сприяння розвитку учнівського самоврядування;

 - виявлення та залучення соціально активної молоді до реалізації молодіжної політики у громаді;

 - розвиток всебічних зв’язків молоді громади з молодіжними та іншими організаціями нашої держави та інших держав;

- сприяння патріотичному вихованню та підвищенню рівня національної свідомості молоді.

 - інші завдання, які не суперечать законодавству України.

3. Формування та структура Молодіжної ради.

 3.1. Кількісний та персональний склад Молодіжної ради визначається організаційними зборами та не може становити більше 25 членів.

3.2. Членство в Молодіжній раді є індивідуальним.

 3.3. Увійти до складу Молодіжної ради може житель Райгородоцької сільської ради віком від 14 до 35 років.

3.4. Склад Молодіжної ради формується з представників  закладів загальної середньої освіти громади, представників громадських організацій, що зареєстровані та діють в межах Райгородоцької сільської ради, активної молоді Райгородоцької сільської ради.

3.5. Персональний склад Молодіжної ради формується на першому Організаційному засіданні з числа делегатів, які виявили бажання та подали відповідні документи за допомогою рейтингового голосування.

3.6. Тип голосування закрите чи відкрите визначається на організаційному засіданні.

3.7. Для підготовки та проведення першого організаційного засідання Райгородоцької сільської ради своїм рішенням утворює ініціативну групу та затверджує Положення про Молодіжну раду. В подальшому ініціативна група з підготовки організаційного засідання утворюється діючим складом Молодіжної ради не пізніше ніж за 30 календарних днів до закінчення її повноважень. У випадку, якщо діючий склад Молодіжної ради не утворив ініціативну групу в термін, передбачений цим пунктом, ініціативна група створюється Райгородоцькою сільською радою. До складу ініціативної групи з підготовки організаційного засідання можуть входити депутати Райгородоцької сільської ради сільської ради, працівники апарату Райгородоцької сільської ради, представники інститутів громадянського суспільства, які зареєстровані та діють на території Райгородоцької сільської ради, підприємці, активні жителі громади. Ініціативна група приймає рішення більшістю від свого складу та оформлює їх протоколом засідання. Ініціативна група не пізніше ніж через 10 днів після прийняття рішення про її створення та затвердження Положення про Молодіжну раду оголошує місце та час проведення організаційного засідання Молодіжної ради.

3.8. Для участі в організаційному засіданні кандидати на членство в Молодіжній раді мають подати такі документи:

- заяву у довільній формі;

 - біографічну довідку;

- копію документів, що посвідчують особу;

- рішення керівного органу (керівника) громадської організації (для делегата від громадської організації)

 3.9. Ініціативна група забезпечує реєстрацію учасників організаційного засідання.

3.10. Відкриває організаційне засідання голова ініціативної групи.

3.11. Для проведення Організаційного засідання обирається голова та секретар засідання.

3.12. Обраними до складу Молодіжної ради вважаються кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів. Якщо декілька кандидатів набрали однакову кількість голосів, через що визначити склад Молодіжної ради у зазначеній кількості неможливо, по таким кандидатам проводиться повторне голосування. 3.13. Склад Молодіжної ради вважається сформованим за умови затвердження не менш як 2/3 від його загального складу.

3.14. Хід та рішення організаційного засідання, результати обрання членів Молодіжної ради відображаються у протоколі та підписуються головою і секретарем засідання.

3.15. До структури Молодіжної ради входять:

 голова Молодіжної ради, заступник голови Молодіжної ради, секретар Молодіжної ради та члени (радники) Молодіжної ради. Голова Молодіжної ради обирається на першому засіданні Молодіжної ради з числа членів Молодіжної ради.

3.16. Секретар та заступник голови Молодіжної ради обираються на першому засіданні Молодіжної ради з числа членів Молодіжної ради, за поданням голови Молодіжної ради.

 3.17. Повноваження Ініціативної групи припиняються у день відкриття першого засідання новосформованого складу Молодіжної ради.

 3.18. Термін повноважень Молодіжної ради становить 2 (два) роки з моменту набуття повноважень, який відраховується з дня відкриття першого засідання новосформованого складу Молодіжної ради.

 3.19.Голова Молодіжної ради:

- Представляє Молодіжну раду у відносинах з органами державної влади, місцевого самоврядування, фізичними і юридичними особами та здійснює інші представницькі функції.

- Веде засідання (наради) Молодіжної ради.

- Підписує рішення, прийняті Молодіжною радою;

- Контролює виконання заступниками та радниками Молодіжної ради їх посадових обов'язків;

 - Не рідше одного разу на рік подає звіт Молодіжної ради про діяльність роботи Молодіжної ради та звітує на сесії Райгородоцької сільської ради.

- У разі тимчасової відсутності голови, його обов’язки виконує заступник голови Молодіжної ради.

 3.20. Секретар Молодіжної ради:

 - Забезпечує поточну роботу Молодіжної ради;

 - Повідомляє членів (радників) Молодіжної ради про час і місце проведення засідань Молодіжної ради, питання, які передбачається внести на розгляд засідання Молодіжної ради;

- Організує підготовку засідань Молодіжної ради, питань, що вносяться на розгляд засідань Молодіжної ради;

 - Веде протоколи засідань Молодіжної ради;

- Забезпечує своєчасне доведення рішень Молодіжної ради до виконавців, а також до інших осіб, котрих стосуються ці рішення, і організує контроль за їх виконанням;

 - Формує порядок денний засідання Молодіжної ради.

- Повноваження секретаря Молодіжної ради можуть бути достроково припинені за рішенням Молодіжної ради, на підставі подання голови Молодіжної ради, або пропозиції простої більшості повноважних радників Молодіжної ради.

4. Порядок роботи Молодіжної ради

4.1. Основною формою роботи Молодіжної ради та вищим рівнем прийняття колегіальних рішень представниками молоді громади є засідання (наради).

 4.2. Засідання Молодіжної ради є правомочним, якщо в ньому бере участь більше половини представників від загального складу.

4.3. Засідання Молодіжної ради скликаються за рішенням голови Молодіжної ради або за рішенням не менш ніж третини радників від загального складу Молодіжної ради за потребою, але не рідше одного разу в квартал. У разі необхідності вирішення питання молодіжної політики, Молодіжну раду скликає голова або заступник голови Райгородоцької сільської ради.

 4.4. Рішення засідань Молодіжної ради оформляється у вигляді протоколів, рекомендацій, які підписуються головою та секретарем Молодіжної ради.

4.5. Членство в Молодіжній раді є індивідуальним.

4.6. Членство в Молодіжній раді припиняється на підставі рішення Молодіжної ради у разі:

- систематичної відсутності члена Молодіжної ради на її засіданнях без поважних причин (три рази і більше);

 - за станом здоров'я;

- визнання у судовому порядку члена Молодіжної ради недієздатним або обмеженодієздатним;

 - подання членом Молодіжної ради відповідної заяви про добровільний вихід зі складу Молодіжної ради.

5. Повноваження членів Молодіжної ради

5.1. Молодіжна рада розглядає та вирішує питання, віднесені до її компетенції цим Положенням:

 - обирає зі свого складу голову Молодіжної ради, заступників голови Молодіжної ради, секретаря Молодіжної ради та звільняє їх з посад; - в межах своїх повноважень приймає рішення;

- направляє пропозиції до Райгородоцької сільської ради  з питань молодіжної політики;

 - приймає рішення про дострокове припинення повноважень Молодіжної ради; - одержує інформацію в установленому порядку від органів місцевого самоврядування, інших державних установ інформацію, що стосується напрямків та завдань Молодіжної ради;

- розміщує інформацію на офіційному сайті Райгородоцької сільської ради;

- розробляє, організовує та проводить в установленому порядку заходи, спрямовані на виконання своїх завдань;

- затверджує порядок денний засідання та план роботи Молодіжної ради;

- опрацьовує отримані за результатами проведення консультацій із громадськістю пропозиції та зауваження з питань формування та реалізації державної молодіжної політики і подає їх у встановленому порядку;

- проводить аналіз стану справ у процесі реалізації державної політики у молодіжній сфері, взаємодії органів місцевого самоврядування з молоддю, готує пропозиції щодо його вдосконалення;

- узагальнює пропозиції, що надходять від молодіжних та дитячих громадських організацій, щодо підготовки проектів програм, рішень ради та її виконавчого комітету з метою врахування інтересів молоді;

- бере участь у розробці проектів рішень Райгородоцької сільської ради з питань молодіжної політики, підготовці інформаційних та аналітичних матеріалів, що належать до її компетенції;

- подає голові Райгородоцької сільської ради рекомендації та пропозиції з питань правового і соціального захисту молоді, а також задоволення її політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів;

 - систематично інформує громадськість, зокрема через засоби масової інформації, про свою діяльність, прийняті рішення та стан їх виконання;

 - організовує «круглі столи», наради, семінари, конференції з метою обміну досвідом молоді;

- підтримує організацію та проведення різноманітних заходів;

- здійснює інші повноваження, які не суперечать законодавству України;

5.2. Рішення Молодіжної ради приймаються більшістю голосів присутніх на її засіданні, якщо інше не передбачено цим Положенням;

- рішення Молодіжної ради є обов’язковими до виконання її членами.

6. Права та обов’язки члена (радника) Молодіжної ради

6.1. Член Молодіжної ради має право:

- ухвального голосу на засіданнях Молодіжної ради;

- вносити пропозиції і зауваження до порядку денного засідання Молодіжної ради;

 - брати участь в обговоренні порядку денного засідання Молодіжної ради;

 - оголошувати на засіданні Молодіжної ради тексти звернень, заяв, пропозицій; 6.2. Член Молодіжної ради зобов’язаний:

 - брати участь в засіданнях Молодіжної ради;

- виконувати рішення Молодіжної ради;

 - дотримуватись норм моралі, толерантного відношення до оточуючих. 6.3.Члени Молодіжної ради мають право проходити стажування на базі органів місцевого самоврядування, бути присутніми на сесіях Райгородоцької сільської ради, її виконавчого комітету та працювати помічниками депутатів Райгородоцької сільської ради за згодою сторін.

7. Прикінцеві положення

7.1. Райгородоцький сільський голова, секретар  сільської ради, керівники  органів місцевого самоврядування можуть бути присутні на засіданнях Молодіжної ради у разі обговорення питань, що належать до їхньої компетенції.

7.2. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться рішенням сесії Райгородоцької сільської ради за поданням голови Молодіжної ради або за ініціативою  Райгородоцького сільського голови.

Додаток  №2

                                              до рішення

                                             Райгородоцької сільської ради

                                                                   скликання

                          від  .09.2022р. №  

 

 

Список ініціативної групи молодіжної ради Райгородоцької сільської ради

 

Король Анастасія Сергіївна

Обурко Ксенія Геннадіївна

Лівіцька Вероніка Русланівна

Слюсар Євгеній Володимирович

Бонюк Крістіна Василівна

Солодкова Марія Сергіївна

Стецюк Анастасія Миколаївна

Ачмуліна Маргарита Олександрівна

Пивоваров Вадим Сергійович

Лаврук Антон Володимирович

Вдовенко Єлизавета Вячеславівна

Гавронська Тетяна Миколаївна   

 

 

Секретар ради                                                         Світлана Барановська

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь