Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про  внесення  змін  до  Положення про  комунальну  установу  «Центр соціальних  послуг  Райгородоцької сільської  ради» Бердичівського району Житомирської області»

Дата: 08.02.2022 12:13
Кількість переглядів: 98

УКРАЇНА

РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА  РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ 

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

 

 Дев'ятнадцята сесія                       с.Райгородок                           VIII скликання

                                                                                                                                  

 від 03.02.2022 року                                                                                         549

 

Про  внесення  змін  до  Положення

про  комунальну  установу  «Центр

соціальних  послуг  Райгородоцької

сільської  ради» Бердичівського району

Житомирської області»

 

            Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про соціальні послуги», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю», постанови Кабінету Міністрів України  від 03.03.2020 №177 «Деякі питання діяльності центрів надання соціальних послуг», Указу Президента від 29.01.2021 № 30/2021 “Про деякі заходи щодо забезпечення права громадян на якісні та безпечні соціальні послуги”,  сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

         1. Внести зміни до Положення про Комунальну  установу  «Центр соціальних  послуг  Райгородоцької  сільської  ради»  Бердичівського  району Житомирської  області,  затвердженого  рішенням сільської  ради від  22.04.2019 № 128 “Про створення комунальної установи «Центр  соціальних послуг  Райгородоцької  сільської  ради»  Бердичівського району  Житомирської області,  виклавши його в новій редакції (додається).

 

         2. Уповноважити директора комунальної установи «Центр соціальних послуг Райгородоцької сільської ради» Бердичівського району Житомирської області» Карандюк О.В. подати документи для реєстрації  Положення та відомостей.

 

  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань бюджету, комунальної власності, соціально-економічного розвитку.

 

 

Сільський   голова                                                                   Максим САМЧИК

 

                                                                 

  ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                             рішенням Райгородоцької

                                                             сільської ради

                                                              від 03.02.2022 р. № 549

 

 

 

Положення

про комунальну установу

 «Центр соціальних послуг

 Райгородоцької сільської ради»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с.Райгородок

2022 рік

 

 

 

 

 

1. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Це Положення розроблено відповідно до чинного законодавства України та є документом, який регламентує діяльність комунальної установи «Центр соціальних послуг Райгородоцької сільської ради» (далі — Центр).

Центр – установа соціального захисту населення, що надає соціальні послуги особам (сім’ям) в об’єднаній територіальній громаді (далі – ОТГ), які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати та потребують сторонньої допомоги.

 Центр створюється відповідно до рішення Райгородоцької сільської ради Бердичівського району Житомирської області (далі - Засновник).

Центр є об’єктом права спільної власності Райгородоцької сільської об’єднаної територіальної громади, управління яким здійснює Засновник.

Основними принципами діяльності Центру є законність, дотримання і захист прав людини, системність, комплексність, адресність та індивідуальний підхід, доступність та відкритість, добровільність вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, конфіденційність, відповідальність за дотримання етичних та правових норм під час надання послуг, дотримання державних стандартів соціальних послуг, недопущення негуманних і дискримінаційних дій щодо соціально незахищених категорій населення, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Центр є юридичною особою з часу його державної реєстрації у встановленому законодавством порядку, має самостійний баланс, рахунок в установі банку, печатку, цивільну правоздатність і дієздатність, від свого імені набуває майнових та особистих немайнових прав, несе обов’язки, укладає угоди, виступає позивачем і відповідачем в судах, займається діяльністю, яка відповідає завданням, передбаченими цим Положенням.

Положення Центру, його структура та чисельність, фонд оплати праці працівників Центру затверджується Райгородоцькою сільською радою.

 Центр у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України, законодавчими актами Верховної Ради України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України, іншими нормативно-правовими актами, рішеннями Засновника та цим Положенням.

 

2. НАЙМЕНУВАННЯ, МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ТА СТРУКТУРА ЦЕНТРУ

2.1. Найменування Центру:

- повне українською мовою – Комунальна установа «Центр соціальних послуг Райгородоцької сільської ради»;

- скорочене українською мовою – КУ  «ЦСП Райгородоцької сільської ради».

2.2. Місцезнаходження Центру: вулиця Соборна, 18а, с.Райгородок, Бердичівський район,  Житомирська область, Україна.

 2.3. Структура Центру визначається відповідно до чинного законодавства,  виходячи  з  потреб  громади.

2.4. До складу Центру можуть входити такі структурні підрозділи:

- відділення соціальної допомоги вдома (надання соціальної послуги догляд вдома);

- відділення соціальної роботи (проведення соціальної роботи з особами/сім’ями, зокрема інформаційно-просвітницька, соціально-профілактична робота, оцінювання потреб осіб/сімей у соціальних послугах, організація надання їм соціальних послуг шляхом ведення випадку, соціального супроводу осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах за місцем їх проживання/перебування, моніторинг надання соціальних послуг Центром, соціальне супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, соціальний патронаж осіб, які відбули покарання у виді обмеження або позбавлення волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування таких покарань, надання послуг екстрене (кризове) втручання, інформування, консультування, соціальна профілактика, соціальна адаптація);

- інші структурні підрозділи, діяльність яких спрямовується на надання послуг особам/ сім’ям з урахуванням потреб у соціальних послугах, визначених у Райгородоцькій сільській раді.

2.5. Структурні підрозділи утворюються за рішенням сесії Райгородоцької сільської ради.

2.6. Структурний підрозділ очолює керівник, якого призначає на посаду та звільняє директор Центру.

2.7. Всі структурні підрозділи діють згідно з Положенням про структурні підрозділи, затвердженими   директором  Центру та погодженими Засновником.

 

3. ОРГАНІЗАЦІЙНО - ПРАВОВІ ЗАСАДИ

3.1. Центр забезпечується Засновником необхідною матеріально-технічною базою, в тому числі приміщеннями, що відповідають санітарно-гігієнічним, будівельним і технічним нормам, вимогам пожежної безпеки та іншим нормам відповідно до законодавства, автотранспортними засобами.

3.2. Положення про Центр і структуру затверджується Засновником – Райгородоцькою сільською радою.

3.3. Штатний розпис Центру затверджує Райгородоцький сільський голова.

3.4. Для надання соціальних послуг Центр має право залучати на договірних засадах інші підприємства, установи, організації та фізичних осіб.

Центр має право в установленому порядку отримувати гуманітарну та благодійну допомогу, в тому числі із-за кордону, яка використовується для надання допомоги особам (сім’ям), які отримують послуги в Центрі, та поліпшення матеріально-технічної бази Центру.

3.5. Для забезпечення реалізації соціальної політики щодо надання соціальних послуг особам (сім’ям), які перебувають у складних життєвих обставинах, їхнім опікунам/ піклувальникам  й офіційним представникам, Центр взаємодіє з структурними підрозділами ОТГ, місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, а також фізичними особами-підприємцями.

 

4. МЕТА, ЗАВДАННЯ, ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ЦЕНТРУ

4.1. Основною метою діяльності Центру є надання соціальних послуг особам (сім’ям), які перебувають у складних життєвих обставинах, не можуть самостійно їх подолати та потребують сторонньої допомоги за місцем проживання.

4.2. Основними завданнями ЦСП є:

- проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання складних життєвих обставин осіб (сімей), які належать до вразливих груп населення;

- надання особам (сім’ям) комплексу соціальних послуг, яких вони потребують,  відповідно до переліку послуг, затвердженого Мінсоцполітики, з метою мінімізації або подолання таких обставин;

проведення інформаційно-просвітницької роботи з особами (сім’ями);

- забезпечення взаємодії із структурними підрозділами ОТГ, місцевих органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, проведення соціальної роботи з особами (сім’ями).

4.3. Центр, відповідно до визначених цим Положенням завдань:

- виявляє осіб/сім’ї, які знаходяться у СЖО, не можуть самостійно їх подолати та потребують сторонньої допомоги та веде їх облік;

- проводить оцінку потреб особи (сім’ї), обстеження матеріально-побутових умов за їх згодою, планує надання соціальних послуг;

- надає соціальні послуги відповідно до державних стандартів соціальних послуг;

- надає допомогу особам/сім’ям у розв’язанні їх соціально-побутових проблем;

- забезпечує соціальне супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу;

- забезпечує соціальний патронаж осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, а також звільнених від подальшого відбування таких покарань на підставах,  передбачених законом, за повідомленням  відділу соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради;

- складає план реабілітації особи, яка постраждала від торгівлі людьми;

- вносить відомості до реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг;

- проводить моніторинг та оцінювання якості наданих ним соціальних послуг;

- створює умови для навчання та підвищення кваліфікації  працівників, які надають соціальні послуги;

- взаємодіє з іншими суб’єктами системи надання соціальних послуг, а також з органами, установами, закладами, фізичними особами-підприємцями, які в межах компетенції у відповідній адміністративно-територіальній одиниці або територіальній громаді надають допомогу особам/сім’ям  та/або здійснюють їх захист;

-  інформує населення територіальної громади та осіб/сім’ї  індивідуально про перелік, обсяг та зміст соціальних послуг,  які він надає, умови та порядок їх отримання у формі доступній для сприйняття особами з будь-яким видом порушення здоров’я;

- інформація також надається у вигляді листівок, буклетів, брошур мовою, доступною для розуміння та читання особами з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень. Відповідні матеріали розміщуються в засобах масової інформації, на веб-сайтах суб’єктів, що надають соціальну послугу, інших інформаційних ресурсах;

- інформує населення про сімейні форми виховання дітей та проводить первинний  відбір  кандидатів  у прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі;

- бере участь у визначенні потреб населення територіальної громади у соціальних послугах, а також у підготовці та виконанні програм надання соціальних послуг, розроблених за результатами визначення потреб населення територіальної  громади  у  соціальних  послугах;

- готує статистичні та інформаційно-аналітичні матеріали стосовно наданих соціальних послуг і  проведеної соціальної роботи, які подає  відділу соціального захисту населення  виконавчого комітету Райгородоцької сільської, а також іншим структурним підрозділам  та організаціям за їх запитом;

         - забезпечує захист персональних даних отримувачів соціальних послуг відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

4.4. Центр має право:

-   самостійно визначати форми та методи роботи;

- подавати до органів державної влади та органів місцевого самоврядування запити на інформацію, неохідну для організації надання соціальних послуг;

- вносити пропозиції щодо вдосконалення надання соціальних послуг та проведення соціальної роботи;

- подавати пропозиції до проекту бюджету ОТГ з питань, що належать до їх компетенції;

- укладати в установленому порядку договори з підприємствами, установами та організаціями (в тому числі іноземними) та фізичними особами щодо проведення робіт, спрямованих на виконання покладених на нього завдань;

 - залучати фахівців інших закладів, установ та організацій різних форм власності для надання соціальних послуг особам (сім’ям), які перебувають у складних життєвих обставинах;

- одержувати в установленому порядку від підприємств, установ та організацій інформацію з питань, що належать до його компетенції;

 - вживати заходів для забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів осіб, сімей;

- залучати на договірній основі підприємства, установи, організації та фізичних осіб, зокрема волонтерів до надання соціальних послуг у Центрі;

 - надавати платні послуги в межах, передбачених чинним законодавством.

4.5. Центр проводить свою діяльність за принципами недискримінації, дотримання прав людини, прав дитини та прав осіб з інвалідністю, гуманізму, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, поваги до честі та гідності, толерантності, законності, соціальної справедливості, доступності та відкритості, неупередженості та безпечності, добровільності, індивідуального підходу, комплексності, конфіденційності, максимальної ефективності та прозорості виконання надавачами соціальних послуг бюджетних та інших коштів, забезпечення високого рівня якості соціальних послуг.

4.6. Центр зобов’язаний:

-  забезпечити  своєчасну  сплату податків і зборів (обов'язкових платежів) згідно з чинним законодавством;

- забезпечити цільове використання закріпленого за ним майна та виділених коштів;

- здійснювати оперативну діяльність з матеріально-технічного забезпечення,  проводити  придбання  необхідних матеріальних ресурсів згідно з чиним законодавством;

- створювати належні умови для високопродуктивної праці, забезпечувати  дотримання  законодавства  про  працю,  правил та норм охорони  праці, техніки безпеки, соціального страхування;

 - здійснювати заходи з удосконалення організації заробітної плати працівників з метою посилення  їх  матеріальної  зацікавленості як у результатах особистої  праці, так і у загальних підсумках роботи  Центру;

- вести діловодство, статистичну звітність та архівну справу відповідно до законодавства України;

- розглядати в установленому порядку звернення, заяви та скарги юридичних і фізичних осіб з питань своєї діяльності та вживати заходи для усунення  причин, що призвели до порушення їх законних прав та інтересів;

 - надавати соціальні послуги в межах повноважень визначених чинним законодавством та цим Положенням.

 

        5.УМОВИ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

5.1. Центр з урахуванням потреб у соціальних послугах, надає   такі соціальні послуги: догляд  вдома, екстрене (кризове) втручання,  консультування, соціальний супровід, соціальна профілактика, соціальна адаптація, інформування,  посередництво, соціальна реабілітація, інші соціальні послуги визначенні чинним законодавством України, відповідно до визначених потреб та можливостей Центру.

5.2. Послуги надаються Центром за місцем проживання/перебування особи/сім’ї  поза  межами  приміщення  надавача  соціальних послуг (зокрема на вулиці).

5.3. Підставою для  надання соціальних послуг є:

- направлення особи/сім’ї для отримання соціальних послуг, видане на підставі відповідного рішення відділу соціального захисту населення виконавчого комітету  Райгородоцької сільської ради;

- результати оцінювання потреб особи/сім’ї у соціальних послугах.

Рішення відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Райгородоцької сільської ради про надання послуг особі/сім’ї приймається відповідно до Порядку організації надання соціальних послуг, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

5.4. Соціальні послуги надаються отримувачам:

-   за рахунок бюджетних коштів;

- з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг;

-  за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб.

5.5.Тарифи на платні соціальні послуги визначаються  Центром (відповідно до «Методичних рекомендацій розрахунку вартості соціальних послуг»(Наказ Міністерства соціальної політики України від 07.12.2015 №1186) та «Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги»(постанова КМУ від 01.06.2020 № 428)   і  затверджуються  Засновником.

5.6. Кошти, що надходять від надання платних соціальних послуг, використовуються відповідно до чинного законодавства та  Положення.

У виняткових випадках громадяни  можуть звільнятися від плати за надання соціальних послуг у структурних підрозділах Центру. Для цього Засновник самостійно або через уповноважений орган  має право прийняти рішення(видати розпорядження)  про  перелік  послуг,  що надаються за рахунок бюджетних коштів, та/або звільнення окремих категорій осіб від плати за надання соціальних послуг,  ніж передбачені чинним законодавством.

 

6. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ЦЕНТРУ

 6.1. Надання соціальних послуг здійснюється у структурних підрозділах Центру.

6.2. Структурні підрозділи Центру очолюються керівниками структурних підрозділів, які призначаються на посаду і звільняються з посади директором Центру.

6.3. Керівник структурного підрозділу повинен мати вищу освіту (магістр, спеціаліст) відповідного напряму підготовки і стаж роботи за фахом не менш як три роки.

6.4. Керівники структурних підрозділів Центру розробляють Положення про структурний підрозділ, у якому відображається інформація про зміст соціальних послуг, що надаються у підрозділі, умови і порядок їх надання, перелік документів, що необхідні для надання соціальних послуг, режим роботи підрозділу.

 6.5. Положення про структурний підрозділ затверджується директором Центру.

6.6. Надавачами соціальних послуг у Центрі є: соціальні працівники; соціальні робітники; фахівці, професіонали (соціальний педагог, вчитель, юрист, психолог та інші, передбачені стандартами соціальних послуг).

6.7. Надання соціальних послуг у Центрі здійснюється згідно з планами роботи на рік,  щоквартальними  планами  діяльності, щоквартальними  планами діяльності його структурних підрозділів.

 

7. КЕРІВНИЦТВО ЦЕНТРОМ

7.1.  Центр очолює директор, який призначається на посаду ( на конкурній основі за контрактом) та звільняється з посади Райгородоцьким сільським головою.  Посаду директора Центру може обіймати особа, яка має вищу освіту (магістр, спеціаліст) відповідного напряму підготовки і стаж роботи на керівній посаді не менше п’яти років.

7.2.  Директор Центру:

          - організовує роботу Центру, персонально відповідає за виконання завдань Центру, визначає ступінь відповідальності працівників;

- здійснює контроль за повнотою та якістю надання соціальних послуг особам/сім’ям відповідно до державних стандартів і нормативів;

- забезпечує своєчасне подання звітності про роботу Центру;

- затверджує положення про структурні підрозділи;

- затверджує посадові інструкції працівників;

- призначає в установленому порядку на посади та звільняє з посад працівників;

- затверджує правила внутрішнього розпорядку Центру та контролює їх виконання;

- видає відповідно до компетенції накази та розпорядження, організовує та контролює їх виконання;

- укладає договори, діє від імені Центру і представляє його інтереси;

- розпоряджається коштами Центру в межах затвердженого кошторису;

- забезпечує фінансово-господарську діяльність Центру, створення та розвиток матеріально-технічної бази для проведення комплексу заходів із надання соціальних послуг особам/сім’ям, у тому числі забезпечення автотранспортними засобами, спеціальними засобами для догляду і самообслуговування;

- забезпечує проведення атестації працівників в порядку, визначеному законодавством, та сприяє підвищенню їх кваліфікації;

- вживає заходів для поліпшення умов праці, забезпечення дотримання правил охорони праці, внутрішнього трудового розпорядку, санітарної та пожежної безпеки;

- здійснює інші повноваження, передбачені законодавством.

 

8. ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРУ

8.1. Діяльність Центру здійснюється за рахунок:

 - коштів місцевого бюджету, у тому числі за рахунок коштів, які відповідно до Бюджетного кодексу України виділяються на соціальний захист та соціальне забезпечення і враховуються під час визначення обсягу міжбюджетних трансфертів;

 - благодійних внесків юридичних та фізичних осіб;

 - коштів від надання платних соціальних послуг;

 - інших джерел, не заборонених чинним законодавством України. Кошти Центру використовуються виключно на його утримання та розвиток.

8.2. Умови оплати праці, тривалість робочого часу та відпусток працівників Центру встановлюються відповідно до умов, передбачених для працівників закладів, установ соціального обслуговування відповідно до чинного законодавства.

8.3. Гранична чисельність працівників Центру затверджується засновником згідно з Примірними штатними нормативами чисельності працівників Центру.

8.4. Посади, не передбачені нормативами, та їх чисельність вводяться залежно від вимог державних стандартів соціальних послуг та умов надання соціальних послуг працівниками за погодженням із Засновником.

8.5. Методичне забезпечення діяльності Центру здійснює Мінсоцполітики, Обласний центр соціальних служб,  контроль за забезпеченням його діяльності - в установленому порядку Галузевий структурний підрозділ облдержадміністрації, райдержадміністрації, координацію та організаційно-методичне забезпечення – Райгородоцька сільська рада та відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Райгородоцької сільської ради.

8.6. Ведення діловодства, бухгалтерського обліку та статистичної звітності здійснюється відповідно до чинного законодавства.

8.7.  Моніторинг і контроль діяльності, пов’язаної із надання соціальних послуг, ревізія фінансово-господарської діяльності проводяться відповідно до законодавства України.

8.8. Вся господарська та фінансова діяльність Центру спрямована на виконання поставлених завдань, здійснюється відповідно до чинного законодавства та Положення і не має на меті отримання прибутку.

8.9.  Доходи Центру зараховуються до складу кошторису (на спеціальний рахунок) на утримання Центру і використовуються на фінансування видатків цього кошторису. Центр не має права розподіляти отримані доходи (прибутки) або їх частини засновнику, працівникам (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членам органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

8.10. Доходи (прибутки) Центру використовуються виключно для фінансування видатків на його утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених його Положенням.

8.11. Порядок ведення бухгалтерського, податкового обліку та статистичної звітності визначається чинним законодавством України та ведеться установою самостійно.

 

9. ЛІКВІДАЦІЯ І ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЦЕНТРУ

9.1. Припинення діяльності Центру відбувається шляхом його реорганізації або ліквідації проводиться з дотриманням вимог чинного законодавства за рішенням Засновника чи за рішенням суду.

9.2. Реорганізація Центру здійснюється за рішенням Засновника.

9.3. Ліквідація Центру здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється Засновником або судом.

9.4. Порядок проведення ліквідації, а також строк для заявлення кредиторами своїх вимог визначаються Засновником або судом. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління Центром. При реорганізації та ліквідації Центру звільненим працівникам гарантується дотримання їх прав та інтересів, відповідно до трудового законодавства України. У випадку реорганізації Центру, його права та обов‘язки переходять до правонаступників.

9.5. У разі припинення Центру як юридичної особи (у результаті його ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення), його активи передаються  одній  або  кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховуються до доходу місцевого бюджету.

9.6. Центр вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

 

10. ПОРЯДОК ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОЛОЖЕННЯ

10.1. Зміни до Положення Центру вносяться на підставі рішення Засновника шляхом викладення його в новій редакції у порядку встановленому законодавством.

 

 

 

Сільський голова                                                                    Максим САМЧИК

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь