Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про  створення  Служби  у справах дітей Райгородоцької сільської ради

Дата: 28.12.2020 20:17
Кількість переглядів: 96

УКРАЇНА

РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  РІШЕННЯ

 

          Четверта  сесія                                                                     VIIІ скликання

 

від 23.12.2020 року   № 45                                                          

                                                                                                                                 

Про  створення  Служби  у справах

дітей Райгородоцької сільської ради

 

         Відповідно до ст.ст. 11, 26, 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», ст.ст. 11, 12 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 року № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», наказу Міністерства соціальної політики України від 14.06.2018 року № 890 «Про деякі питання діяльності об′єднаної територіальної громади щодо соціальної підтримки населення та захисту прав дітей», наказу Міністерства соціальної політики України від 18.07.2018 року № 1029а «Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 14.06.2018 № 890», постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини»,  з метою реалізації державної політики у сфері соціального захисту дітей, запобігання і профілактики дитячої бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень, впорядкування структури апарату сільської ради для більш ефективної діяльності ради та її виконавчих органів, враховуючи рекомендації постійних комісій, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Створити  Службу у справах дітей Райгородоцької сільської ради Бердичівського району Житомирської області зі статусом юридичної  особи.

2. Затвердити  Положення  про Службу у справах дітей  Райгородоцької сільської  ради  Бердичівського району Житомирської області (додаток 1).

3. Призначити  Вороновича Сергія Михайловича   – заступника  сільського голови з питань діяльності виконавчих органів – начальника відділу з юридичних питань, земельних та комунальних відносин виконуючим обов’язки  (в.о.) завідувача Служби у справах дітей Райгородоцької сільської ради на період до призначення завідувача у встановленому законодавством порядку.

4.  Контроль та виконання даного рішення покласти на постійну комісію з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності та гуманітарних питань.

 

 

 

Сільський   голова                                                 Максим САМЧИК

 

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Рішенням сільської ради      

від 23.12.2020 року 45

Райгородоцький сільський голова___________ М.Ю. Самчик

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

 

 

 

 

 

                 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО СЛУЖБУ У СПРАВАХ ДІТЕЙ

РАЙГОРОДОЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

1. Загальні положення

1.1. Служба у справах дітей Райгородоцької сільської ради (далі - Служба) є структурним підрозділом та виконавчим органом Райгородоцької сільської ради, утворюється рішенням сільської ради відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечує виконання покладених на службу завдань.

Вищим органом управління Службою є Райгородоцька сільська рада.

1.2. Служба підпорядкована, підзвітна та підконтрольна сільській раді, її виконавчому комітетові, сільському голові.

1.3. Служба у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, указами Президента України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами Мінсоцполітики, рішеннями сільської ради, виконавчого комітету, розпорядженнями та дорученнями сільського голови, цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.

Служба є юридичною особою публічного права, утримується за рахунок коштів сільського бюджету Райгородоцької сільської ради. Фінансове обслуговування Служби здійснюється відділом бухгалтерського обліку та господарського забезпечення Райгородоцької сільської ради.

1.4. Повне найменування юридичної особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ  РАЙГОРОДОЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ.

Скорочена назва: ССД РАЙГОРОДОЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ.

1.5.Юридична адреса: 13370, Житомирська обл., с. Бистрик, вул. Шевченка, будинок 11

1.6. Служба має свій бланк, круглу печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, штампи встановленого зразка, веде діловодство відповідно до Інструкції з діловодства у виконавчих органах сільської ради. Посадовим особам Служби видаються службові посвідчення.

 

2.Основні завдання Служби

 

2.1. Основними завданнями служби є: реалізація на території сільської ради державної політики з питань соціального захисту прав дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності.

2.2. Профілактика негативних проявів у дитячому середовищі, вчиненню дітьми правопорушень.

2.3. Оздоровлення та відпочинок дітей, насамперед дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

2.4. Розроблення і здійснення самостійно, або разом із іншими структурними підрозділами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, громадськими організаціями заходів щодо захисту прав, свобод і законних інтересів дітей.

2.5. Координація зусиль органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності у вирішенні питань соціального захисту дітей, та організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності.

2.6. Забезпечення додержання вимог законодавства щодо встановлення опіки та піклування над дітьми.

2.7. Здійснення контролю за умовами утримання і виховання дітей у закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, спеціальних установах і закладах соціального захисту для дітей усіх форм власності.

2.8. Ведення статистики щодо дітей.

2.9. Ведення обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлених, влаштованих до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та соціально-реабілітаційних центрів (дитячих містечок).

2.10. Надання органам виконавчої влади, підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності, громадським організаціям, громадянам у межах своїх повноважень практичної, методичної та консультаційної допомоги у вирішенні питань щодо соціального захисту дітей та сімей з дітьми, запобігання вчиненню дітьми правопорушень.

2.11. Підготовка в установленому порядку інформаційно-аналітичних матеріалів і статистичної звітності з питань, що належать до компетенції Служби.

 

3.Основні функції Служби

3.1. Організовує виконання Конституції і законів України, нормативно-правових актів Президента України, Кабінету Міністрів України, постанов Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції України і законів України, наказів Міністерства соціальної політики, рішень Райгородоцької сільської ради, розпоряджень Райгородоцького сільського голови, виконавчого органу Райгородоцької сільської ради та здійснює контроль за їх реалізацією.

3.2. Вносить пропозиції до проектів програм соціально-економічного розвитку з питань, що відносяться до компетенції Служби.

3.3. Вносить пропозиції до проекту бюджету сільської ради з питань, що відносяться до компетенції Служби.

3.4. Бере участь у підготовці заходів місцевого розвитку; готує (бере участь у розробленні), у межах своїх повноважень, проектів рішень виконкому  Райгородоцької сільської ради, розпоряджень Райгородоцького сільського голови, інших правових актів (нормативних та ненормативних) з питань, що належать до компетенції Служби.

3.5. Забезпечує здійснення заходів щодо запобігання і протидії корупції.

3.7. Готує (бере участь у підготовці) проектів угод, договорів, меморандумів, протоколів зустрічей делегацій і робочих груп у межах своїх повноважень.

3.8. Розглядає в установленому законодавством порядку звернення громадян; опрацьовує запити і звернення народних депутатів України та депутатів сільської ради.

3.9. Постійно інформує населення про стан здійснення визначених законодавством повноважень.

3.10. Організовує роботу з укомплектування, зберігання, обліку та використання архівних документів.

3.11. Забезпечує у межах своїх повноважень реалізацію державної політики стосовно захисту інформації з обмеженим доступом.

3.12. Забезпечує захист персональних даних.

3.13. Здійснює моніторинг проблемних питань реалізації державної політики у сфері, що віднесена до компетенції Служби, готує та подає пропозиції щодо їх врегулювання.

3.14. Організовує розроблення і здійснення заходів, спрямованих на поліпшення становища дітей їх фізичного, інтелектуального і духовного розвитку, запобігання бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень.

3.15. Бере участь у межах повноважень у розробленні проектів програм на території сільської ради.

3.16. Забезпечує в межах своїх повноважень здійснення контролю за додержанням законодавства щодо соціального захисту дітей, запобігання вчиненню дітьми правопорушень.

3.17. Здійснює контроль за умовами утримання і виховання дітей у спеціальних виховних установах Державної пенітенціарної служби, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ях усиновлювачів, опікунів, піклувальників, дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях.

3.18. Разом з відповідними структурними підрозділами Райгородоцької сільської ради, науковими установами організовує і проводить соціологічні дослідження, готує статистичні та інформаційні матеріали про причини і умови вчинення дітьми правопорушень, вивчає і поширює передовий міжнародний досвід з питань соціального захисту дітей, їх прав та інтересів.

3.19. Організовує і проводить разом з іншими структурними підрозділами виконавчого органу Райгородоцької сільської ради, Бердичівським  відділенням поліції Бердичівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області заходи щодо соціального захисту дітей, виявлення причин, що зумовлюють дитячу бездоглядність та безпритульність, запобігання вчиненню дітьми правопорушень.

3.20. Розробляє і надає у встановленому порядку пропозиції стосовно бюджетних асигнувань на виконання програм, здійснення заходів щодо реалізації державної політики з питань соціального захисту дітей, сімей та молоді.

3.21. Забезпечує створення, впровадження, керування комплексною системою захисту інформації, що обробляється в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти» (далі — ЄІАС «Діти»).

3.22. Забезпечує ведення Єдиного електронного банку даних про дітей-сиріт,  дітей, позбавлених батьківського піклування, опікунів, піклувальників та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, в ЄІАС «Діти».

3.23. Здійснює моніторинг та контроль за достовірністю і своєчасністю внесення змін до ЄІАС «Діти».

3.24. Бере участь у здійсненні заходів, передбачених законодавством, спрямованих на організацію оздоровлення та відпочинку дітей.

3.25. Бере участь у процесі вибуття дітей із закладів для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та закладів соціального захисту для дітей до сім’ї.

3.26. Оформляє документи на влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування під опіку, піклування.

3.27. Готує акт обстеження умов проживання дитини та опис її майна, а також акт обстеження житлово-побутових умов проживання потенційного опікуна, піклувальника.

3.28. Проводить перевірку умов проживання і виховання дітей у сім’ях опікунів, піклувальників за окремо складеним графіком, але не рідше ніж раз на рік, крім першої перевірки, яка проводиться через три місяці після встановлення опіки та піклування.

3.29. Готує звіт про стан виховання, утримання і розвитку дітей в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

3.30. Розглядає звернення власника підприємства, установи або організацій усіх форм власності та надає письмовий дозвіл щодо звільнення працівника молодше 18 років.

3.31. Здійснює інші функції, які випливають з покладених на неї завдань, відповідно до законодавства.

 

  1. Служба має право

4.1. Приймати з питань, що належать до її компетенції, рішення, які є обов’язковими до виконання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності і громадянами.

4.2. Отримувати повідомлення від органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, посадових осіб про заходи, вжиті на виконання прийнятих нею рішень.

4.3. Одержувати в установленому законодавством порядку від інших структурних підрозділів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та їх посадових осіб інформацію, документи і матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань.

4.4. Звертатися до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності у разі порушення прав та інтересів дітей.

4.5. Проводити роботу серед дітей з метою запобігання вчиненню правопорушень.

4.6. Порушувати перед органами виконавчої влади, місцевого самоврядування питання про направлення до спеціальних установ для дітей, навчальних закладів незалежно від форми власності дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, неодноразово самовільно залишали сім’ю та навчальні заклади.

4.7. Передавати дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку, піклування.

4.8. Вести справи з опіки, піклування над дітьми.

4.9. Перевіряти стан роботи із соціально-правового захисту дітей у закладах для дітей, у тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, спеціальних установах для дітей усіх форм власності, стан виховної роботи з дітьми у навчальних закладах, за місцем проживання, а також у разі необхідності – умови роботи працівників молодше 18 років на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності.

4.10. Запрошувати для бесіди та відвідувати за місцем проживанням батьків або інших законних представників з метою з’ясування причин, які призвели до порушення прав дітей, бездоглядності та безпритульності, вчинення правопорушень дітьми, та вживати заходів до усунення таких причин.

4.11. Представляти у разі необхідності інтереси дітей у судах,  у їх відносинах з підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності.

4.12. Відвідувати дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, за місцем їх проживання, навчання і роботи, вживати заходів щодо соціального захисту дітей.

4.13. Залучати до виконання окремих робіт, участі у вивченні окремих питань спеціалістів, фахівців інших структурних підрозділів виконавчого органу Райгородоцької сільської ради, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками), представників громадських об’єднань (за згодою).

4.14. Користуватися в установленому порядку інформаційними базами органів виконавчої влади, місцевого самоврядування системами зв’язку і комунікацій та іншими технічними засобами.

4.15. Укладати в установленому порядку угоди про співробітництво з науковими установами, жіночими, молодіжними, дитячими та іншими об’єднаннями громадян і благодійними організаціями.

4.16. Скликати в установленому порядку наради, конференції, семінари з питань, що належать до її компетенції.

4.17. Залучатися до організації знайомства кандидатів в усиновлювачі, прийомні батьки, батьки-вихователі з дитиною; присутності при встановленні контакту, складанні акту про знайомство кандидатів з дитиною; здійснення обстеження умов проживання та складання відповідного акту в разі розгляду документів громадян, які виявили бажання усиновити дитину, та при усиновленні одним з подружжя дитини другого з подружжя, по відношенню до дітей сільської ради.

 

5. Організація діяльності Служби

5.1  Структура служби та її чисельність визначається згідно штатного розпису. Граничну чисельність, фонд оплати праці працівників служби в межах виділених асигнувань визначає сільська  рада.

5.2  Службу очолює завідувач служби, який призначається на посаду та звільняється з посади сільським головою, згідно чинного законодавства.

5.3   Завідувач служби:

5.3.1. Здійснює керівництво   роботою   служби,   несе  персональну відповідальність перед селищним головою  за  виконання покладених на нього завдань.

5.3.2. Розподіляє функціональні  обов'язки  працівників  служби  та визначає ступінь їх відповідальності.

5.3.3. Подає на затвердження сільської ради зміни до Положення про службу;

5.3.4. Планує роботу служби, вносить пропозиції щодо формування планів роботи виконавчого комітету селищної ради;

5.3.5. Вживає заходів щодо удосконалення організації та підвищення ефективності роботи служби;

5.3.6.  Звітує перед сільським головою про виконання покладених на службу завдань та затверджених планів роботи;

5.3.7. Вносить пропозиції щодо розгляду на засіданнях сесій сільської ради питань, що належать до компетенції служби;

5.3.8. Від імені служби та в межах завдань покладених на службу підписує документи, пов’язані з діяльністю служби.

5.3.9. За дорученням сільського голови представляє інтереси служби у  взаємовідносинах з іншими структурними підрозділами виконавчого комітету, виконавчої влади, іншими органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями.

5.3.10. Подає сільському голові пропозиції щодо призначення на посаду та звільнення з посади працівників служби згідно законодавства, їх заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності.

5.3.11. Проводить особистий прийом громадян з питань, що належать до повноважень  служби.

5.3.12. Отримує, веде і зберігає документацію з грифом «ДСК».

5.3.13. Забезпечує дотримання працівниками служби правил внутрішнього трудового розпорядку та виконавської дисципліни.

5.3.14.  Здійснює інші повноваження, визначені законом.

5.5. Для розгляду наукових рекомендацій і пропозицій щодо поліпшення діяльності та вирішення інших питань у Службі можуть утворюватися наукові та координаційні ради і комісії.

Склад цих рад і комісій та положення про них затверджує завідувач Служби.

 

 

  1. Відповідальність

6.1. За невиконання, неякісне чи несвоєчасне виконання завдань та функцій служби завідувач та спеціалісти служби несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

6.2. За порушення трудової та виконавської дисципліни, обмежень, пов’язаних з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та її проходженням, працівники служби притягаються до відповідальності згідно з законодавством України.

7. Ліквідація, реорганізація Служби.

7.1. Рішення про реорганізацію або ліквідацію Служби приймає Райгородоцька сільська рада.

Реорганізація   Служби    відбувається    шляхом    злиття,    приєднання,    поділу, виділення.  

Ліквідація проводиться  ліквідаційною комісією, призначеною Засновником, або уповноваженим органом, а у випадках ліквідації за рішенням господарського суду – ліквідаційною комісією, призначеною цим органом.

З часу призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження щодо управління Службою.

7.2.   У   випадку   реорганізації   права   і   зобов'язання   Служби   переходять до правонаступників відповідно до чинного законодавства.

Порядок ліквідації та реорганізації визначається діючим законодавством.

 

 

 

          Сільський голова                                             Максим САМЧИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь