Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Голова Райгородоцької громади Галина Кудлай звітує у селі Маркуші

Дата: 27.02.2020 16:43
Кількість переглядів: 688

 Фото без опису

 Позаду перший рік роботи Райгородоцької територіальної громади.Громада юридично оформилася на початку січня 2019 р., до неї увійшло 5 сільських рад (Райгородоцька, Андріяшівська, Буряківська, Великоп’ятигірська та Маркушівська), які обєднують 11 населених пунктів Бердичівського району. Площа громади – 148,7 кв. км, населення – 4049 чол.

   З метою вироблення і втілення єдиної політики розвитку Райгородоцької  об’єднаної територіальної громади розроблено Програму економічного і соціального розвитку Райгородоцької сільської ради  на 2019-2020 роки, в якій визначено конкретні пріоритети розвитку громади у соціальній та економічній сферах, встановлено завдання і розроблено конкретні заходи щодо їх реалізації. 

   Відповідно до Програми протягом 2019 р. зроблено вже досить багато.  До своїх пріоритетних завдань ОТГ відносить питання забезпечення високих стандартів життя жителів Райгородоцької  громади, підвищення добробуту населення та розв'язання проблемних соціальних питань за рахунок забезпечення стійкого розвитку усіх галузей економіки громади, збільшення промислового і сільськогосподарського виробництва, пожвавлення підприємницької діяльності, стимулювання інвестиційно-інноваційної діяльності.

Фото без опису   Одне із нагальних питань  – благоустрій та розвиток  інфраструктури доріг.

   Саме з рішенням цього завдання  сільська рада пов’язує економічний та соціальний розвиток всіх  населених  пунктів ОТГ, розуміючи, що такий шлях  підвищує їх інвестиційну привабливість.

У розрізі розвитку інфраструктури особлива увага приділяється розвитку та капітальному ремонту  доріг.

   Зокрема, розроблено проектно-кошторисну документацію  на капітальний ремонт дорожнього покриття вулиць  вул. Шевченка та вул. Садова с. Маркуші .

   Велика увага приділяється розвитку системи вуличного освітлення населених пунктів громади . У 2019 році був проведений поточний ремонт електромереж усіх вулиць с.Маркуші.

Фото без опису

    Благоустрій території населених пунктів громади, забезпечення чистоти та порядку є важливою складовою роботи виконкому сільської ради, депутатського корпусу, керівників структурних підрозділів і керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності. Впродовж 2019 року проведено значний обсяг робіт  із благоустрою населених пунктів громади, а саме:

-  утримання в належному стані кладовищ, братських могил, пам’ятників, зупинок громадського транспорту;

-  ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ;

-   утримання в належному санітарному стані доріг місцевого значення;

-  утримання у належному стані узбіч доріг.

Для проведення робіт з благоустрою придбано бензопилу та бензокосу , розчинники, фарби, вапно, тощо.

   На території Райгородоцької сільської ради функціонує 3 заклади загальної середньої освіти: Райгородоцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів (172 учні), Маркушівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів (97 учнів), Великоп'ятигірський ЗЗСО  І-ІІ ступенів (63 учні) та Андріяшівский ЗЗСО І ступеня, як філія Райгородоцького ЗЗСО  І-ІІІ ступенів (22 учні). , також 4 заклади дошкільної освіти. Всього в закладах загальної середньої освіти  навчається 354 учня. Діти дошкільного віку виховуються у 4 закладах дошкільної освіти, а саме: Великоп’ятигірському  ЗДО «Теремок» ( 20 вихованців), Андріяшівському ЗДО «Сонечко» (20 вихованців), Райгородоцькому  ЗДО «Оленка» (29 вихованців), Маркушівському ЗДО  «Пролісок» (13 вихованців). Усього у закладах дошкільної освіти перебуває 82 вихованця

   В усіх закладах освіти проведені поточні ремонти класних кімнат, коридорів, будівель та споруд,  оновлено матеріальну базу, облаштовано прилеглі території.Придбано електром’ясорубку в Маркушівську школу.

   У закладах освіти  Райгородоцької сільської ради функціонує 8 їдалень на 312 посадкових місць. В  ЗЗСО організовано гаряче харчування для 250 учнів, з них  безкоштовно харчується  179 . У ЗДО організовано триразове гаряче харчування із залученням коштів місцевого бюджету та коштів батьків. З місцевого бюджету у 2019 році виділено на організацію гарячого харчування в закладах загальної середньої  освіти 199541 гривень, в закладах дошкільної освіти – 100000.00 грн. 

    На виконання ст. 14, ст. 53 п.3 Закону України «Про освіту», ст. 21 Закону України «Про загальну середню освіту», ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільською радою забезпечується організований безоплатний підвіз учнів та вчителів до місць навчання і додому – підвозиться 145 учнів та 52 вчителя (з місцевого бюджету виділено в 2019 році 140831 гривень):

Великоп’ятигірський ЗЗСО І-ІІ ступенів – 7,

Райгородоцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів  – 98,

Маркушівський ЗЗСО – 40 .

   Підвіз учнів та вчителів здійснюється двома шкільними  автобусами.

   З місцевого бюджету в 2019 році були виділені кошти також на наступні напрямки:

- проведення електролабораторних робіт (виміри опору заземлення) –11119.83 грн;

- послуги з повірки димовентиляційних каналів –1379.68 грн;

- послуги з повірки манометрів, термометрів в котельнях – 776.00 грн;

- послуги з обслуговування автобусів –36996.72 грн;

- послуги стоянки шкільних автобусів –8400.00 грн;

- послуги з перезарядки вогнегасників –4160 грн;

- придбання циркуляційних насосів (2 шт.) для котельні Райгородоцького ЗЗСО І-ІІІ ступенів;

- послуги з обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності –1452.00 грн;

- закуплено твердого палива на суму 314.568 тис. грн.

   З метою належного забезпечення інтеграції в освітній процес дітей з особливими освітніми потребами на базі освітніх закладів  Райгородоцької ради організовано  навчання для 13 дітей, а саме:

- Райгородоцького ЗЗСО І-ІІІ ступенів – інклюзивне навчання для 6 здобувачів освіти;

-  Великопятигірського ЗЗСО  І-ІІ ступенів – інклюзивне навчання  для 3 здобувачів освіти, індивідуальне – для 1 здобувача освіти;

-  Маркушівського ЗЗСО І –ІІІ ступенів –  для 4 здобувачів освіти;

- Андріяшівського ЗДО «Сонечко»  – 1 дитина.

   За кошти субвенції на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами для закладів освіти придбано:

- дидактичного матеріалу на суму  60865.00 грн;

- ноутбуків на суму  51300.00 грн.

   Необхідною умовою якісного навчання здобувачів освіти є використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі.

   На даний час із 4 ЗЗСО забезпечені комп’ютерною технікою частково.  Всього у закладах освіти Райгородоцької сільської ради встановлено 42 навчальних комп’ютери. Всі придбані за кошти бюджету:

Райгородоцький заклад загальної середньої освіти I-III ступенів імені Героя Радянського Союзу В.К. Олійника має 18,

Маркушівський заклад загальної середньої освіти I-III ступенів – 18,

Великоп’ятигірський заклад загальної середньої освіти I-IIступенів –5,

Андріяшівська філія – 1

   В закладах освіти ОТГ продовжує діяти програма комп’ютеризації.До мережі Інтернет підключено 4 заклади освіти. Потребує підключення до мережі Інтернет 4 ЗДО.

   На закупівлю комп’ютерів виділені кошти державної субвенції на суму 66805 грн., враховуючи співфінансування з місцевого бюджету за програмою «Нова українська школа».

Фото без опису

На території Райгородоцької сільської ради функціонціонує шість  закладів культури  та п’ять бібліотек, серед них:

- чотири Будинки культури (Райгородоцький, Буряківський, Великоп’ятигірський, Маркушівський) та два клуби (Андріяшівський, Обухівський). Загальний штат працівників закладів культури становить девять чоловік.

- п’ять сільських  бібліотек ( Райгородоцька,  Андріяшівська, Буряківська, Великоп’ятигірська, Маркушівська).

   У Райгородоцькій ОТГ затверджено 9 програм різноманітного спрямування для покращення життєдіяльності та розвитку громади, кожна з яких передбачає фінансування та витрати на реалізацію відповідних заходів і форм діяльності:

-         Про надання грошової допомоги постраждалим учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей, мобілізованим добровольцям на службі ЗСУ, а також членам сімей загиблих під час здійснення АТО та ООС – жителям Райгородоцької ОТГ на 2019-2021 роки;

-         Програма «Турбота» з поліпшення соціального захисту громадян на 2019-2020 роки;

-         Програма благоустрою Райгородоцької сільської ради Бердичівського району Житомирської області;

-         Про затвердження Програми організації та проведення на території Райгородоцької сільської ради заходів з мобілізаційної підготовки на 2019-2021 роки;

-         Програма зайнятості населення на території Райгородоцької сільської ради на 2020 рік;

-         Програма компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в автомобільному транспорті загального користування на 2020 рік;

-         Програма сімейної, гендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми на 2020 рік;

-         Програма економічного і соціального розвитку Райгородоцької сільської ради на 2019-2020 роки;

-         Програма забезпечення техногенної безпеки, захисту населення і території Райгородоцької сільської ради від надзвичайних ситуацій на 2019-2020 роки.

   Затверджені в ОТГ програми дають можливість залучити різноманітні джерела фінансування тих чи інших заходів. Програма соціально-економічного розвитку ОТГ, яка акумулювала всі нагальні потреби та проблеми громади і є умовою залучення державної інфраструктурної субвенції.

Фото без опису

   Культурне життя в ОТГ відзначається насиченістю і високою активністю. У громаді постійно відбуваються різноманітні культурно-мистецькі тематичні події, концерти, виставки і фестивалі. Місцеві артисти-аматори – активні учасники заходів на рівні громади: проведення Дня села та відзначення професійних свят, щорічних дійств «А що третє свято – святе Водохреще» та Великодніх програм, урочистостей до визначних дат календаря: Дня Соборності України, Дня пам'яті Героїв Крут, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дня Героїв Небесної Сотні, Міжнародного дня прав жінок та миру, Міжнародного дня захисту дітей, Дня пам’яті та примирення та Дня Перемоги, Дня Захисника України тощо.

Бібліотекарі громади стали ініціаторами проведення літературно-поетичних альманахів та композицій, цікавих зустрічей та презентацій:

- До дня пам’яті Героїв Крут «Стогнали Крути і молився вітер, цілуючи скривавлені сліди» (подвиги героїв у віршах, легендах) – Маркушівська с/б;

- До дня Небесної Сотні «У нашій пам’яті вони назавжди залишились» – Андріяшівська с/б;

- До дня Незалежності України «Всім серцем любіть Україну свою» – Райгородоцька  с/б;

- До Дня української мови та писемності «Мова, мов гілка калинова – красиво вабить і цілющий має дар» – Великоп’ятигірська с/б;

- До Всесвітнього дня дикої природи «Цікавинки: як живуть дикі тваринки» – Буряківська с/б;

- До Дня здоров’я «Здоров’я – цінність нашого життя» – Маркушівська с/б;

- «Світ дитячого здоров’я» – Райгородоцька с/б;

- До дня боротьби зі СНІДом «Алкоголю та наркоманії – ні» – Андріяшівська  с/б;

- Дитячий віршограй «Віршики про всяк випадок» – Великоп’ятигірська  с/б;

- Пригоди на літніх канікулах «Літо, книги, я і друзі» – Райгородоцька  с/б;

- Театралізований захід «Творець української магії літератури» – Маркушівська с/б.

Громада прагне створювати необхідні умови для всебічного розвитку жителів різного віку.

Фото без опису

   Керівництво Райгородоцької ОТГ продовжує докладати максимум зусиль, аби ставали відчутними позитивні зміни у соціальному, економічному та культурному розвитку громади, і були забезпечені якісні умови для проживання мешканців кожного населеного пункту, адже найголовнішою цінністю є люди.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь